TOVÁBB TAKTIKÁZNAK MATKOVICHÉK – ISMÉT NEHÉZ HELYZETBE HOZTÁK A FIDESZES KÉPVISELŐKET

A váci baloldal nem válogat az eszközök között, ha a fideszes képviselők ellehetetlenítéséről van szó. A júliusi képviselő-testületi ülésen Matkovichék azt akarták elérni, hogy a jobboldali képviselők a kormány ellen szavazzanak.

A napirendi pontok egyike volt, hogy a váci önkormányzat ingyenesen az Északpesti Református Egyházmegye tulajdonába adja a Bernáth Kálmán középiskolát. Mint ismert, erre törvény kötelezi az önkormányzatot, miután az egyházmegye igényt nyújtott be az épület tulajdonbevételére mindaddig, amíg ott oktatás zajlik. Utána automatikusan visszaszáll a tulajdonjog a váci önkormányzatra.

Matkovichék már a kezdetektől hadakoznak ez ügyben a református egyházzal. A júliusi testületi ülésen ugyan előterjesztették az épület tulajdonjogának átadását, de mielőtt megszavazták volna, Ferjancsics László baloldali alpolgármester a napirend kiegészítését kérte. 

Az épületátadás szándékához azt tette hozzá, hogy tiltakoznak a kormány ellen, amiért erre az intézkedésre kötelezi az önkormányzatot és egyben felszólította Rétvári Bencét, a térség országgyűlési képviselőjét, hogy járjon közben kompenzációért a kormánynál Vác javára.

Matkovich Ilona ezt természetesen minden habozás nélkül befogadta, vagyis a képviselőknek a kiegészítéssel együtt kellett szavazniuk az eredeti napirendi pontról. 

Mokánszky Zoltán Fidesz-KDNP-s képviselő szóvá tette, hogy ez a lépés a mutyizó baloldal egy előre megkoreografált húzása volt a kormánypárti képviselők ellen. 

Manninger Péter pedig arra emlékeztette a baloldalt, hogy ezt a forgatókönyvet korábban is bevetették már Matkovichék.

Szavai szerint, mire valamiben konszenzusra jutnának, a baloldal előáll egy kormányellenes módosítással, amivel a jobboldali képviselők nem érthetnek egyet, de külön szavazásra nincs lehetőségük.

Néhány hónappal ezelőtt a deákvári kisposta üzemeltetésének ügyében is hasonlóan nehéz helyzetbe hozták a jobboldali képviselőket.

A jobboldali képviselők végül nem éltek a szavazati jogukkal és kivonultak a teremből, a baloldal pedig megszavazta az épületátadást a kormány elleni tiltakozással együtt.

Pető Csilla Fidesz-KDNP-s képviselő megkeresésünkre elmondta: nem kérdés, hogy Matkovich Ilonáék célja a jobboldali képviselők ellehetetlenítése volt. A tanácsteremből pedig azért vonultak ki, hogy egyértelmű és látványos legyen: ők nem lépnek fel a kormány döntése ellen.