EVEZÉS: FÉL ÉVSZÁZADOS JUBILEUMOKRÓL IS MEGEMLÉKEZTEK AZ OB-N, SOK VÁCI SZEREPLŐVEL

Az óvások kivizsgálása után immár végleges a 2023. évi evezős országos bajnokság eredménylistája, rangsora, a negyvenhat sportolóval induló Vác Város Evezős Club a veterán futamokban indulók szereplésével együtt 14 arany, 11 ezüst, 7 bronzérmet, valamint 3 negyedik, 5 ötödik és 4 hatodik (ugyancsak pontszerző) helyezést könyvelhet el.

Külön említést érdemel, hogy idén először para sportoló is versenyzett az egyesület színeiben, Bostyán Roland személyében, aki ezüstérmet ért el.

Az eredmények megtekinthetők itt. 

Visszatérve a múlt hét második felében rendezett ob történéseire, érdemes kiemelni, hogy a Magyar Evezős Szövetség és maguk az érintett sportemberek is méltó módon megemlékeztek különböző sportágtörténeti évfordulókról.
A férfi ifjúsági négyevezős versenyszámban 50 évvel ezelőtt a Váci Hajó SE versenyzői nyerték az OB-t. A csapat tagjai voltak Selmeczi József, Tölgyesi Viktor, Tóth Zoltán, Molnár Nándor, edzőjük Lánci István. A jubileum tiszteletére a TOM-KER kupa mellé a csapat tagjai emlékzászlót készítettek és Tóth Zoltán személyesen adta át az idei győzteseknek.


1973-ban vezették be a férfi felnőtt kormányos nélküli négypárevezős versenyszámot, melynek első bajnokai a Váci Hajó SE versenyzői voltak: Rapcsák Károly, Wachtler Lajos, Réti József, Nógrádi Tivadar, edzőjük Ribáry Zoltán.
1973-tól bekerült a bajnokság programjába a női kétevezős versenyszám, aminek a Váci Hajó SE versenyzői, Vadász Zsuzsanna és Ribáryné Pál Katalin voltak a hazai úttörői.
Fél évszázaddal ezelőtt hosszú időre befejeződött evezésben az Európa-bajnokságok krónikája, és azon a versenyen a nagyon előkelő negyedik helyen végzett a magyar női nyolcas csapat, melynek Ribáryné Pál Katalin is a tagja volt.
Sok más évforduló mellett ezekről az eredményekről, eseményekről is összeállított a szövetség egy kis dokumentum kiállítást az ob idejére a Maty-éri pályán, amely jövőre ifjúsági Európa-bajnokságnak is helyet ad majd ebben a sportágban.