VÁLASZTÁS 2024: TÖBB KÉRDŐJEL KIEGYENESEDETT, DE VANNAK MÉG FÜGGŐ JÁTSZMÁK

A június 9-én tartandó európai uniós-, önkormányzati- és kisebbségi önkormányzati választások kapcsán több határidő is lejárt a hét elején, tehát egyre több kérdőjel kezd kiegyenesedni azzal kapcsolatban, hogy végül kik szerepelhetnek majd a váci szavazólapokon.

Ami a polgármesterjelölti kérdést illeti, a május 7-ei helyzet szerint Imre Zsolt, a Fidesz-KDNP pártszövetség indulója már április 25-én eljutott a hivatalos nyilvántartásba vételig, Dr. Csereklye Krisztina (VVVE) április 29-én abszolválta ezt, Matkovich Ilona (Összefogás) csak május 3-án, Dodek Norbert (Nép Pártján) és Dr. Rosta Zoltán (Mi Hazánk) május 6-án, illetve ugyanezen dátummal még nem volt jogerős Fördős Attila és Dr. Gaspar Erika független jelöltek nyilvántartásba vétele.

A kompenzációs listák vonatkozásában újdonság, hogy a volt Jobbik-elnök, Jakab Péter indította Nép Pártján igen szűk, négytagú jelölti lajstroma is csatlakozott (egyelőre még nem jogerősen nyilvántartásba vett státuszban) a korábban hivatalos jogosultságot szerzettekhez, illetve előzetesen megszellőztetettekhez, továbbá az utolsó pillanatban, május 7-én (három tagú) listát jelentett be a Mi Hazánk is.

Itt az a helyzet, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség listája már április 29-én jogerősen nyilvántartásba vétetett, a VVVE nevű választási szervezeté május 6-án érte el ezt, az Összefogás és a Nép Pártján egy szinten áll, amennyiben tegnapi dátummal még nem volt jogerős a szavazólapra kerülési jogosultságuk.