SEMMELWEIS-NAPI ÜNNEPSÉG A VÁCI JÁVORSZKY ÖDÖN KÓRHÁZBAN (FRISSÍTETT)

A váci Jávorszky Ödön Kórház Semmelweis-nap ünnepségének bevezetéseként Rétvári Bence országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy a betegek, gyógyulni vágyók és hozzátartozóik hálával és büszkeséggel gondolnak az egészségügyben dolgozókra, szavai szerint az egyik legszebb hivatás az övék, aminek teljesítéséért nem lehet eléggé hálásnak lenni nekik.

A politikus beszédében kiemelte: már egy bő évtizede ez a nap az egészségügyben dolgozók ünnepnapja. Mint fogalmazott, aki kórházba kerül, mindig nagy megbecsüléssel beszél azokról, akik ebben a hivatásban dolgoznak, de ezen a napon ez még inkább így van, hiszen ez egy kiváló alkalom azok ünneplésére, jutalmazására, akik az év minden napján azért dolgoznak, hogy egészségesek legyenek az emberek. Hangsúlyozta továbbá: a július 1-jei Semmelweis-nap azért is különösen fontos idén, mert ekkor lép életbe az egészségügyi szakdolgozók béremelése, amivel a kormány egy régi kérést teljesít.

„A koronavírus-járvány ideje az orvosok számára jelentős béremelést hozott, akkor a kamara által hozott bértáblát a kormány életbe léptette. Az orvosi bérek nagy mértékben emelkedtek, ami lehetőséget biztosított a hálapénz kivezetésére, most pedig az ápolói béremelés is megvalósulhat. Tizenkét hónap alatt kétszer emelkedik érezhető mértékben az ilyen munkakörökben dolgozók bére” – emelte ki Rétvári Bence.
A politikus arra is kitért, hogy a parlament előtt fekvő és a jövő héten elfogadandó költségvetésben az egészségügyre a nehézségek ellenére többet fordítanak, mint az idén, ennek kapcsán úgy vélte, az elmúlt időben fontos lépések történtek országosan az egészségügyben, így a béremelés és a kórházak gazdálkodása tekintetében.

Rétvári Bence elmondta még, hogy mivel az EU továbbra is visszatart korábban megítélt forrásokat, ennek következtében számos nagyberuházást át kellett ütemezni, illetve más formában, egyelőre hazai finanszírozással lehet megvalósítani, részben több évre ütemezve, ilyen a váci járóbeteg szakrendelő felújítása is.

Itt nem egy teljesen új épület létrehozása a realitás jelenleg, hanem a mostani szakaszos korszerűsítése és szebbé tétele, ez a fejlesztési terv pedig a kiemelt prioritások közé tartozik.

A Semmelweis-nap évről évre a jubileumi elismerések és egyéb kitüntetések átadására is alkalmat ad az egészségügyi intézményekben.

A Jávorszky Ödön Kórházban igazgatói dicséretet kaptak: Bartus Ferenc, Blaskó Enikő, Bodor Attila Józsefné, Csurja Ildikó, Dr. Illés István, Dr. Bartus Julianna, Hébel Lászlóné, Joó Zoltánné, Koncsorné Hremó Mónika, Pintér Mónika, Szovics Mária, Varga Györgyi, Wágner Etzler Mária. 40 éves szolgálati elismerés: Ács Erzsébet, Gubek Zoltán, Kolosné Krupa Hajnalka, Simkó Gyuláné, Számpor Jánosné, Varga Péterné, 30 évi munkaviszony jubileumi elismerése: Alföldi Erika, Bánfi Zsuzsanna, Bátyiné Nagy Krisztina, Hugyecz Attiláné, Juhari Antalné, Karner Attila Dezsőné, Kárainé Koplányi Tünde, Kovács Mária, Molnár Lászlóné, 25 éves jubileum: Alföldi János, Dr. Trencsényi György, Nagyné Mokánszky Éva, Pápa Richárdné, Vargáné Szőke Andrea, Velő Erzsébet.
Előlépő orvosok: Dr. Avar Éva főorvossá, Dr. Vörös Zsófia főorvossá, Dr. Nagy Jenő adjunktussá, Dr. Simsay Laura adjunktussá, Dr. Soós Árpád Sándor PhD adjunktussá.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozó Kamara díját Földi Nóra, a pszichiátriai osztály főnővére érdemelte ki.

A tudományos kutatómunka elismerésére szolgáló, fiatal orvosoknak szóló Ruzicska-díjat pedig Dr. Rákóczi Réka (Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály) munkatársa vehette át a bíráló bizottság vezetőjétől, Dr. Szalóki Tibor nyugalmazott osztályvezető főorvostól.