MEGFÁZHATSZ, DE MEG IS HÍZHATSZ A LÉGKONDI HASZNÁLATÁTÓL

Az egyre melegebb nyarak légkondicionáló berendezések nélkül szinte elviselhetetlenek már. Az irodákban és a lakásokban is jó szolgálatot tesz a hideg levegőt fújó klímaberendezés. Ám nem megfelelő használattal kellemetlen tüneteket és betegségeket okozhat.

Nem véletlenül mondják azt a szakemberek, hogy a berendezések rendszeres karbantartása elengedhetetlen. Számos egészségügyi problémával szembesülhet, aki nem tartja tisztán az eszközt, vagy túlzottan használja.

A gyakori légkondicionáló használata okozhat:

  1. Légzési problémákat: A készülékben baktériumok és gombák telepedhetnek meg, rosszabb esetben megjelenhet a fekete penész is. A mikroorganizmusok belégzése légzési nehézséget okozhat. Nagyon fontos, hogy a légkondit egy szakember rendszeresen kitisztítsa, a készülék szűrőjét pedig ajánlatos több havonta kicserélni.
  2. Fejfájást, szédülést: Szakemberek azt ajánlják, hogy ne állítsuk a készülék termosztátját nagyon hidegre, illetve gyakran tartsunk szüneteket, menjünk ki a szabad levegőre néhány percre még akkor is, ha  meleg van kint.
  3. Megfázást: Azok az emberek, akik sok időt töltenek légkondicionált környezetben és érzékenyebbek is a hidegre, gyakran küzdenek megfázásos tünetekkel. Főleg torokkaparással, torokgyulladással, fülfájással keresik fel orvosukat. Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy a kinti levegőhöz képest akár 15 fokkal is hűvösebbre hűtjük a helyiséget, pedig ideális esetben maximum 4-6 fok lehetne a különbség.
  4. Bőrszárazságot: A hideg, száraz levegő miatt a bőr elveszíti természetes nedvességtartalmát. Ezt elkerülhetjük, hogy ha sok folyadékot fogyasztunk és hidratáló krémet használunk.
  5. Súlygyarapodást: Egy orvosi tanulmány szerint a klímaberendezések segíthetnek abban, hogy testünknek ideális legyen a hőmérséklete, így azonban nem használunk fel annyi energiát. Kevesebb kalóriát égetünk el, mintha természetes környezetben alkalmazkodna a szervezetünk a hőingadozáshoz. Ráadásul amikor kint meleg van, az emberek inkább maradnak a hűvös, légkondicionált lakásban, minthogy elmenjek edzeni valahova. A hidegben viszont az étvágyunk is nagyobb.