TÖBB ŐSBEMUTATÓ IS ELHANGZOTT A FEHÉREK TEMPLOMA VASÁRNAPI KORTÁRS ZENEI KÓRUSKONCERTJÉN

Ínyenceknek és úgymond kezdő kóruskoncert hallgatóknak is nagyszerű zenei élményt kínált a Dunakanyar Kortárs Zenei Fesztivál második évadának nyitóhangversenye, melynek a Fehérek temploma adott helyet vasárnap délután.

A nemzetközi hírű nyíregyházi Cantemus kórus vegyeskara adott hangversenyt ebben a programban Szabó Soma karnagy vezényletével, a rendkívül gazdag, csaknem két órás műsorban három ősbemutatót és egy magyarországi ősbemutatót is hallhatott a szép számú közönség.


De még mielőtt az első szerzemény felcsendült volna, Varga László atya, a székesegyház karnagya lépett a mikrofonhoz, hogy szóljon pár szót a műsorról, illetve köszöntse a fellépőket, az érdeklődőket és a jelenlévő szerzőket – mint fogalmazott, ebben az elszemélytelenedő, egyre inkább a virtuális térbe záruló modern életben rendkívül felemelő dolog egy éneklő közösség tagjának lenni.

A műsorban ősbemutatóként hangzott el Madarász Iván: Kyrie, Saman Shahi: I Could Not See to See, Karosi Bálint: The song of Wandering Aengus, Szentpáli Roland – Hujber Szabolcs: Time, Balogh Máté: Zulu Nights című műve.
Az első említett mű kapcsán a karnagy megemlítette, hogy Madarász Iván szerzeménye szinte teljes egészében kihasználja azokat a lehetőségeket, amelyek egy vegyeskari megszólalásban rejlenek.
A fesztivál folytatásában két dunabogdányi program következik: június 9-én kortárs kamaraest várja az érdeklődőket a település művelődési házában a Musiciens Libres
közreműködésével, majd június 18-án kortárs vonószenekari művek csendülnek fel a Nepomuki Szent János-templomban.