LAPSZEMLE: TURAI JÁNOS, A VÁCI ZSIDÓ HITKÖZSÉG ELNÖKE EZÚTTAL A MANDINERBEN FEJTETTE KI VÉLEMÉNYÉT

Mint arról a Mandiner.hu is beszámolt a minap, Heisler András, a Mazsihisz (neológ zsidó szervezet) leköszönő elnöke elítélte, hogy a Hunnia-per vádlottjai, beleértve Budaházy Györgyöt is, kegyelmet kaptak Novák Katalin köztársasági elnöktől, a kérdésben a lap állásfoglalást kért Turai Jánostól, a Váci Zsidó Hitközség elnökétől is.

Heisler azt írta, hogy véget ért az Orbán Viktor kormányfő által korábban hangoztatott, antiszemitizmust érintő „zéró tolerancia”, egyúttal megjegyezte, hogy a magyar kormány mesterségesen alapított zsidó szervezeteket támogat, erősít a független Mazsihisz-képviselettel szemben.

Az alábbiakban a Mandiner.hu-t idézzük:
„A hatalmas visszhangot kiváltó megszólalások nyomán megkerestük Turai Jánost, a Váci Zsidó Hitközség elnökét, hogy mondja el véleményét.

Turai már a beszélgetésünk elején leszögezte: Budaházy Györgyék kegyelme, illetve a zsidóság helyzete között nincs összefüggés.
»Nekünk soha, semmilyen problémánk nem volt Budaházy Györggyel« – fogalmazott, jelezve, hogy ez egy mesterséges árukapcsolás Heisler részéről, amely az ő régi, berögzött,
kormányellenes politikájából fakad.
Nem sérült a demokrácia, sőt, meglátása szerint inkább az a helyzet, hogy Budaházyék esete egy ország ügye volt.
»Csakis üdvözölni tudjuk a kegyelmi döntést, mert ez a lépés társadalmi békét képez« – fűzte hozzá a vezető.

A váci hitközség elnöke akkor sem volt jó véleménnyel Heislerről, amikor afelől érdeklődtünk, hogy mennyire tulajdoníthatók e kijelentések annak, hogy tisztújítás előtt áll a Mazsihisz.
»Heisler hagyatéka a széthúzás és a kormánnyal szembeni állandó szembeszegülés« – jelentette ki, emlékeztetve arra, hogy a leköszönő elnök rengeteg kárt okozott a neológ
zsidóság számára.
Mint mondta később, Heisler egyértelműen a budapesti amerikai nagykövet, David Pressman kottájából játszik, merthogy e megszólalásokkal nem csak a nemzetet, de a zsidóságot is meg akarja osztani.

»Azt gondolom, hogy a Mazsihisz új vezetőségének első számú kötelessége, mi több, érdeke az lesz, hogy azonnal üljön le a kormánnyal tárgyalni, mert rendbe kell tenni a magyar neológia helyzetét« – tette hozzá a vezető.”

De ha már szóba került az amerikai nagykövet, az interjú legvégén Turai János amellett sem ment el szó nélkül, hogy Heisler miért fogadta el Pressman széderesti meghívását úgy, hogy az eseményen ott volt a Jobbik–Konzervatívok elnöke, Gyöngyösi Márton, aki a Tisztelt Házban korábban zsidó politikusok listázásának lehetőségét említette, aztán mentegetőzni próbált, ám nem sokkal később már Izrael elleni hadüzenetet emlegetett egy jobbikos majálison.
„Miért nem az izraeli nagykövet meghívását fogadta el, ahol szabályos ünnepséget, szabályos megemlékezést tartottak?” – tette fel a kérdést a váci hitközségi elnök.
Hozzátette: „És amikor látta, hogy a vendégek között ott van Gyöngyösi is, miért nem állt fel az asztaltól, tiltakozva a politikus korábbi kijelentései ellen?”
Zárszóként úgy fogalmazott, hogy ami azon az esten történt, az a neológ zsidóság megalázásával ért fel.