INOTAY EMBERE, A MAGÁT JOBBOLDALINAK VALLÓ FRIEWALD RUBEN LETT A VÁCI TIZENX ELNÖKE

A váci Tizenx idén január végén, a Momentum Mozgalom harmincegyedik alapszervezeteként jelentette be a megalakulását. A váci elnök Friewald Ruben lett, aki a váci városi televízióban beszélt politikai álláspontjáról.

Friewald az interjúban ugyan azt hangoztatta, hogy pártjuk se nem jobb, se nem bal skálán közelíti meg a társadalmat érintő kérdéseket, saját magát pedig jobboldalinak aposztrofálta.

Ennek ellenére a váci baloldaltól nem sikerült elhatárolódnia az elmúlt években. Friewald Ruben ugyanis a 2022-es választások előtt tevékenyen részt vett Inotay Gergely váci ellenzéki alpolgármester kampányában, amikor országgyűlési képviselő-jelölt volt.

Friewald 2019 óta tagja a Momentumnak. Elmondása szerint a tenni-akarás van benne, ezért kezdett el foglalkozni a pártpolitikával. A 21 éves politológia szakos hallgató harcos LMBT aktivista, aki nyilvános oldalán fölényesen és minden más véleményt félresöpörve osztja liberális nézeteit.

Arra a kérdésre, hogy hányan vannak a váci Tizenx-ben kitérő választ adott, mondván, hogy „a politikai alapszervezetekben nem tömegek vannak, pláne nem az ellenzéki oldalon.”

A műsorvezető azt is megkérdezte Friewald Rubentől, hogy milyen politizálást terveznek Vácon annak fényében, hogy a városban már évek óta működik a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas, aminek Szabó Csaba az elnöke. Friewald erre elmondta, hogy jelenleg ők az egyetlen ellenzéki párt, aminek van ifjúsági szervezete is; ez szerinte nagy erő és felelősség. Válaszából kiderült az is, hogy kifejezetten váci megmozdulásokra nem készülnek, hanem a Tizenx országos programját szorgalmazzák. A többi közt azt, hogy a választói korhatár 18-ról 16-ra csökkenjen és kiállnak a tanárok mellett.

Ezzel szemben a váci Fidelitas nem országos politizálást végez, hanem a váciakat képviseli. Gyakran hívják fel a figyelmet a városban zajló botrányos ügyekre, különösen a baloldali önkormányzat és Matkovich Ilona polgármester titkos ügyleteire.

Az évek során a váci Fidelitas elnökeként Szabó Csaba többször felszólalt már a váciak érdekében és a hatóságok figyelmét is felhívta a városban történt törvénytelenségekre.

Így derült ki, hogy szabálytalan volt a közétkeztetési közbeszerzés Vácon, amit a Közbeszerzési Hatóság mondott ki. Szabó Csaba a titkolózó városvezetéshez rendszeresen fordul közadatkérésekkel, amikből már több szabálytalanságra is fény derült. Ilyen volt Iványi Károlyné kabinetfőnök szabálytalan megbízási szerződése is. 

A váci Fidelitas programokat is szervez a városban, például az ő meghívásukra érkezett ide korábban a Politikai Hobbista. Ehhez hasonló rendezvényeket a jövőben is szerveznek majd.