SZOMSZÉDOLÓ – ÚJRA LÁTOGATHATÓ LESZ GÖDÖLLŐN A VÁCI EGYHÁZMEGYÉTŐL VISSZAKAPOTT KASTÉLYTEMPLOM (VÁCUP VIDEÓ)

Háromszáz év magyar történelme sűrűsödik össze Gödöllőn a királyi kastély falai között. A hazai barokk építészet egyik legjelentősebb alkotása ezer szállal kötődik Váchoz is.

Grassalkovich Antal, a kastély építtetője ugyanis több mint 30 templomot emelt a XVIII. században, köztük jó néhányat a Váci Egyházmegye területén. A gödöllői kastélytemplomot Althan Mihály Károly váci püspök szentelte fel 1749-ben.

Az azóta egyházi tulajdonban lévő kápolna 2015-ben került a magyar állam tulajdonába abból a célból, hogy újra szerves része lehessen az épületegyüttesnek. A csaknem 10 éve nem látogatható kápolna most újra kinyitja kapuit.

– Most a tavaszi időszakban végre újranyitjuk a kastély kápolnáját és ünnepnapokon miséket, rendszeres időközönként pedig az egyházhoz, illetve a kastélyhoz köthető történeteket, kulturális programokat fogunk bemutatni a kastély kápolnájában, mely viszonylag hosszú időn keresztül ingyenesen lesz majd látogatható, azt szeretnénk, hogy minél többen megismerjék a kastély szakrális múltját is – nyilatkozta Ujváry Tamás ügyvezető, a Gödöllői Királyi Kastély nevében.

De nem csak ezért érdemes ellátogatni Gödöllőre. A kastély állandó kiállítása mellett április 10-ig ugyanis látható egy különleges időszaki tárlat is, amelynek fókuszában Gödöllő leghíresebb lakója Sissi, azaz Erzsébet magyar királyné áll.

– Huszonnégy gyűjtőnk mutatkozik be e kiállításon – mondta el hírportálunknak Villangó-Török Ivett kurátor. Ezek közül ki szeretném kiemelni az egyik legnagyobb gyűjtőnket. Sajnos ő már nem élhette meg ennek a kiállításnak a létrejöttét, viszont az ő kutatómunkája nagyon sokban hozzájárult ahhoz, hogy rengeteg új információt szerezzünk Erzsébet királynéról.

Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriáról van szó, akinek a felmenői között ott van Ferenczy Ida, a híres felolvasónő, Erzsébet királyné kedves barátnője, akivel magyarul beszélgetett, magyarul levelezett és elősegítette az ő magyar tanulását. Ebben a vitrinben láthatóak az Erzsébet királyné személyes tárgyai, amelyet Ferenczy Ida gyűjtött. Egy picike kép azért különleges, mert látható rajta, hogy Ferenczy Ida mennyire féltve őrizte ezt a fényképet az úrnőjéről, simogatta és teljesen ki is kopott a bársony.

E fiókok titkokat rejtenek, úgyhogy ha esetleg jönnek ide játékos kedvű felnőttek, de gyermekek is mindenképpen nézzék ezt meg. Mária néni hagyatékában, illetve Ferenczy Ida hagyatékában vannak eredeti levelek Andrássy Gyulától.

Ferenc József saját kezűleg írt levele azért is érdekes számunkra, mert igazi férfias levélről van szó, a hosszú-hosszú női kérdésekre egy mondattal válaszolt az uralkodó.

Különlegessége a kiállításnak a felső polcon látható Erzsébet királyné személyes kézírása, személyes levele, magyarul – mutatta be a vidóban Villangó-Török Ivett kurátor.