A LAKÓPARK ÉPÍTTETŐJÉT HIBÁZTATJA MATKOVICH A MEGNÖVEKEDETT FORGALOM MIATT

A tavaly decemberi közmeghallgatáson egy városlakó közlekedésbiztonsági szempontból Vác két veszélyes pontjára is felhívta a képviselő-testület figyelmét. Az egyik a Híradó téri útkereszteződés volt, amivel a baloldali polgármester szerint nehéz bármit is kezdeni, mert szerinte a megnövekedett forgalom a közelben felépített Harangliget lakópark miatt alakult ki.

A felszólaló váci lakos részletezte, hogy a Híradó téri osztott útkereszteződésen milyen nehéz átjutni, csúcsforgalomban akár több percet is igénybe vehet. Hozzátette, hogy ott van a buszforduló, a volt laktanya területén pedig a kézilabda akadémia. A gyereküket edzésre vivő szülők folyamatosan jönnek-mennek a kocsikkal, a kézilabdások pedig gyalogosan közlekednek az úton. Sok a kismama is, akik a közeli lakóparkból indulnak sétára. A forgalmas útszakaszon viszont nincs se gyalogátkelőhely, sem pedig közeledési lámpa. A lakos elmondása szerint a közeli, nemrég épült Harangliget lakóparkba csak 2020-ban több mint 32 család költözött be, ami miatt még nagyobb lett a jövés-menés. 

Matkovich Ilona ezzel mélységesen egyetértett, olyannyira, hogy rögtön a lakóparkot építtető vállalkozóra hárította a felelősséget, aki nem gondolt a következményekre; ráadásul eltűnt és nem lehet vele együttműködni. A városvezető szűkszavúan még annyit fűzött hozzá, hogy a probléma megoldása benne van a tervükben, de nem közölte, hogy mekkora távlatokban. 

A felszólaló kitért arra a balesetre is, ami tavaly novemberben történt Szérűskertnél. Két fiatal a közeli gimnáziumból indult hazafelé, amikor a gyalogátkelőhelyen elütötte őket egy autó. 

A váci lakos édesanyaként aggodalmát fejezte ki a szérűskerti közlekedési viszonyokkal kapcsolatban. Mint mondta, mivel nagyon forgalmas a 2-es számú főút, szerinte nélkülözhetetlen lenne egy közlekedési lámpa elhelyezése a diákok biztonsága érdekében, akik a tanítási idő letelte után csoportosan mennek át az út oldalán lévő buszmegállóhoz. 

Matkovich Ilona erre azt reagálta, hogy mivel a 2-es út a közúthoz tartozik, ezért lámpát is csak ők telepíthetnek oda, ami egyébként jelentős beruházás lenne. Hozzátette, hogy az önkormányzat inkább egy úgynevezett okos zebrát alakítana ki, ami világít, de arról nem beszélt, hogy megkezdték-e már a tervezését. Felidézte: korábban egy kerítés építése mellett döntöttek annak érdekében, hogy a diákok ne mehessenek át az úttesten anélkül hogy használnák a gyalogátkelőt.

Csereklye Károly önkormányzati képviselő szerint azonban a több millió forintból felhúzott kerítés nem hozta meg a várt eredményt. Ő azt tapasztalja, hogy a fiatalok rendszeresen átmásznak a kerítésen és nem kerülnek a zebráig, ezért a baloldali városvezetésnek más megoldást kellene találnia a sokakat érintő problémára.