MOLNÁR J. PÉTER: FECSEG A FELSZÍN, HALLGAT A MÉLY – ENNYIT MATKOVICH ILONÁRÓL

Kiemelkedően magas rezsitámogatást kapott Vác. Pest vármegyében összesen harmincnyolc, tízezer fő feletti településnek juttatott az állam támogatást a megemelkedett energiaárak miatt. Vác 237 millió 518 ezer 563 forintot kapott, ez pedig Veresegyház, Cegléd és Fót után a negyedik legnagyobb összeg a vármegyében, megelőzve a hasonló nagyságú Szigetszentmiklóst és Szentendrét, sőt, Dunakeszit is.

Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen hírt egy polgármester siet megosztani a rá bízott város lakóival, ha már előző nap reggelén annyira sietett jelenlétével demonstrálni, egyben saját sikerének beállítani a város egyik postájának újranyitását. De ma reggel hiába kerestük a jó hír közlését Matkovich Ilona közösségi oldalán, fél tizenegykor még mindig a kisposta újranyitása virított az első helyen.

Az mondjuk igaz, hogy egyik hírhez is annyi köze van Matkovich Ilonának, mint a másikhoz. Na jó. Megengedjük, a semminél egy fokkal több. Mert miután a vonalhang bölcs hallgatása után némi segítséggel sikerült eltalálnia a nevét, titulusát és hivatalának székhelyét a posta ügyében illetékes kormányzati szereplőnek, gondolom a rezsiügyi illetékes megtalálása már rutinból ment. Csak az a gond, hogy az a csúnya Állambácsi, akinek a képviselője helyben a még csúnyább mumus Rétvári Bence belügyi államtitkár (no pláne!), országgyűlési képviselő úr, nem átallott csaknem negyedmilliárd forint rezsitámogatást adni Frau Dafke Matkovich ellenzéki polgármester asszony városának. Skandalum!

Szinte látom: Frau Matkovich késő este, amint a számok nyilvánosak lettek, idegesen kapkod a telefon után, és bepötyögi Von Ferjancsics telefonszámát. „Láttad?” „Láttam hát.” „Hogyan fogjuk ezt kommunikálni?” „Sehogy.” „Jó. Én is így gondoltam.”

És… valójában ennyi. Lenne, ha Matkovich Ilona nem csinált volna sikersztorit saját magának a deákvári kispostából. Mert ahhoz a bejárat előtt pózoló fotóhoz azért annyi minimum elfért volna, hogy „köszönjük a város országgyűlési képviselőjének, Rétvári Bencének”, ha már a váci Fidesz–KDNP képviselőinek munkáját semmibe veszi is. De – fecseg a felszín, hallgat a mély – Matkovich Ilonától ennyire tellett. Kár.

MJP