CIVIL KEZDEMÉNYEZÉS A JÁVORSZKY-KRIPTA MEGMENTÉSE ÉRDEKÉBEN

Mindenszentek és Halottak napja alkalmából az alsóvárosi temetőben járva ismét különösen sokan szembesülhettek a szomorú valósággal, miszerint a városi kórház névadója, dr. Jávorszky Ödön családi kriptája mennyire méltatlan, elhanyagolt, pusztuló állapotba került – két köztiszteletben álló polgár, Várkonyi Zsombor és Klucsik József úgy gondolják, elérkezett az utolsó előtti pillanat a síremlék megmentésére, amiben ők készek főszerepet vállalni.

Mint Várkonyi Zsombor elmondta, legelőször meg kellene szabadulni a kriptát már-már teljesen eltakaró, ugyancsak gyászosan mutató, pusztulófélben lévő fatorzóktól, a burjánzó gyomtól, gaztól, hogy aztán előbb-utóbb, a kellő engedélyek birtokában és minél több jó szándékú ember támogatásával hozzá lehessen kezdeni a kriptaépület rendbetételéhez.

A kezdeményezők bíznak benne, hogy sokan az ügy mellé állnak, kérik, hogy aki bármiben segíteni tud és szeretne, keresse meg őket személyesen vagy vegye fel velük a kapcsolatot a 30-562-3161-es telefonszámon!

Dr. Jávorszky Ödönről (Vác, 1906. november 12. – Vác, 1975. június 21.) így ír a Wikipédia:

Betegápoló irgalmas rendi szerzetes, orvos, a váci Jávorszky Ödön Városi Kórház névadója.

Tanulmányait szülővárosában kezdte, majd a piaristáknál folytatta. 1925-ben belépett az irgalmasok rendjébe és hat évvel később szerzetesi fogadalmat tett. A Pázmány Péter Tudományegyetem Orvosi Karán szerzett orvosi diplomát 1939-ben.

A második világháború alatt több városban folytatott orvosi gyakorlatot.

Az irgalmasok rendjének feloszlatása után visszaköltözött Vácra. Az ő nevéhez fűződik a váci kórházban a sebészet, traumatológia, belgyógyászat, gégészet és szülészet elindítása. A váci kórházban, munkahelyén hunyt el.