FESTÉK, VAKOLAT, MÁZOLMÁNY – VON MIGAZZI ÉS FRAU DAFKE VÁROSA

Mi méri meg egy városvezető teljesítményét? Nehéz kérdés, különösen manapság, amikor egy önkormányzat, egy város, de még egy falu működtetése is igen nagy feladatot ró arra, akit vezetőnek választanak. A közösségi oldalak, médiamegjelenések álságos kereszttüzéből egyvalami mégiscsak kiviláglik, jelesül: mit épített, mit hagyott hátra az utókornak egy-egy korszak emblematikus politikusa.

Itt tegyünk egy rövid történelmi kitérőt. Vác történelmének jelenkorig legjelentősebb városépítője Migazzi Kristóf, vagy németesen Christoph Anton von Migazzi, Vác és Bécs püspöke volt. 1756-tól 1785-ig váci püspök, és ez alatt a csaknem harminc év alatt felépítette azt a Vácot, amilyennek a belvárost ma is ismerjük. A főteret övező épületek csaknem mindegyike az ő nevéhez fűződik.

Működése alatt 600 000 akkori forintot költött építkezésre. Az ártörténet.hu átváltási táblázata szerint ez az összeg hatmilliárd forintnak felel meg. Bár nehezen lehet összehasonlítani egy akkori építkezést a maiakkal, azért ez egy igen jelentős összeg.

Főleg annak tükrében, hogy az 1700–as évek végére gyakorlatilag kialakult az a városkép, amiben ma is szívesen sétálunk.

Hogy miért is írtam ezt le? Csupán azért, hogy legyen összehasonlítási alap. Vác város önkormányzata ugyanis a minap újfent megosztott egy képet városépítési koncepciójának egyik alappillérjéről: a festésről. Matkovich Ilona és önkormányzata ugyanis valami különleges vonzódást mutat a kandeláberek és egyéb utcabútorok átfestése felé. Ne legyünk igazságtalanok: valóban meg kell javítani, ami elromlik. No de lassan belefordulva a ciklus harmadik harmadába, azért valamit csak fel kellene mutatni ezen kívül is.

A Rádi út felújítása kezdetnek nem is lenne rossz, ha…

  • állna a rendezvénycsarnok, amelyre már MEGVOLT A PÉNZ,
  • ha új bemutatóra készülne épp a Váci Dunakanyar Színház saját társulata, amire szintén MEGVOLT A PÉNZ,
  • és ha ott játszanának a Bauer utcai bölcsőde csoportszobáiban a gyerekek, amire szintén MEGVOLT A PÉNZ.

Ez mind nincs! Épül viszont egy luxus társasház a Kőhíd lakóparkban, és lépten-nyomon azt hallani, hogy a polgármester és egyéb közeli körökhöz tartozó vállalkozók folyton keresik a lehetőséget.

Vác ma nem egyéb, mint egy nagy ingatlanbiznisz.

Itt a végén térjünk vissza eredeti kérdésünkhöz!

Mi méri meg egy városvezető teljesítményét? Az, amit hagy maga után. Migazzi a barokk főteret hagyta. Matkovich Ilona pedig eddig bizniszt, festéket, vakolatot és mázolmányt.

Von Migazzi versus Frau Dafke.

MJP

Fotó: Matkovich Ilona közösségi oldala