SÜMEGET, KALLÓSDOT IS ÉRINTETTE A SZÉKESEGYHÁZI KÖZÖSSÉG ÚJABB BUSZOS ZARÁNDOKLATA

A székesegyház közössége évente két buszos zarándoklatot szokott szervezni, az idei esztendő azonban kivételes volt e téren abból a szempontból, hogy ezúttal három ilyen programba lehetett bekapcsolódni, a legutóbbi, múlt szombati utazás állomásai Sümeg, Kallósd, Kehidakustány, Vonyarcvashegy és Szigliget voltak.

A zarándoklatok programját kitaláló és a fő idegenvezető szerepét is betöltő Varga Lajos segédpüspöknek (akinek Juhász Péter a fő segítője a programszervezésben) indokolnia sem kellett a sümegi úti célt, minden útitárs érezte, hogy ez egyfajta tiszteletadás, kedves meglepetés egyben a csaknem másfél évtizedig Vácott szolgáló, de a nyár vége óta már a sümegi ferences rendházat vezető Tömördi Viktor atyának.

A Vácott rendkívül jelentős tevékenységet kifejtő fráter (mások mellett főszerepet játszott a Barátok temploma külső-belső megújításában, a volt ferences rendház teljes rekonstrukciójában is) kitüntetett szeretettel köszöntötte a Vácról érkezett vendégeket, s azon túl, hogy röviden ismertette a kegytemplom értékeit, a kolostorba ugyancsak bekalauzolta a csoportot, különleges egyház- és művészettörténeti értékű, csak itt látható műtárgyakat is megmutatva.

Kallósdon, a nagyon kevés magyarországi Árpád-kori kerek templom egyikénél is nagy megtiszteltetés érte a csoportot, hiszen itt pedig a települést 2010 óta irányító Farkas Andrásné polgármester volt a házigazda, aki a megszentelt ódon falak között bemutatott (már elég ritka alkalomnak számító) szentmisében is közreműködött felolvasóként.
De még előtte elújságolta, hogy Kallósdot az ország egyik legkisebb lélekszámú településeként tartják számon, de nagy örömükre az utóbbi években növekedni kezdett a lakosságszám, száz fölé emelkedett, s már nem fenyeget az elnéptelenedés, sőt különösen büszkék rá, hogy a lakosság nagyjából ötöde kisgyermek, kisiskolás, szépen cseperedik az utánpótlás.

Ezeken a buszos zarándoklatokon fontos programpont a magyar történelem egy-egy kiemelkedő emlékhelyének a felkeresése, ez most a kehidakustányi Deák-kúria volt, a „haza bölcseként” emlegetett Deák Ferenc életének egyik legfontosabb helyszíne, otthona, ahol értelemszerűen a kiemelkedő államférfi személyes tárgyát is bemutatja a múzeum.

Ugyancsak lényeges a természeti szépségek felfedezése is a kirándulásokon, ezúttal a vonyarcvashegyi Szent Mihály domb került be programba, ahonnan különösen gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra.

Végül Szigligeten még egy XII-XIII. századi építészeti örökség, az avasi templomrom (más néven csonka-torony) megtekintése zárta a rendkívül tartalmas kalandot.