VÁCI JOBBOLDAL: MATKOVICHÉK ÚJABB ÉRTÉKES INGATLANOKAT ADNÁNAK EL, PEDIG MÁR EDDIG IS 2 MILLIÁRD FORINTNYIT ÁRUSÍTOTTAK KI

A volt Esze Tamás laktanya területén található két ingatlan értékesítésre jelölése miatt kisebb vita alakult ki a szeptemberi képviselő-testületi ülésen Vácon. Míg a városvezetés mihamarabb eladná, addig a Fidesz-KDNP képviselői szerint ez hiba, mert a jövőben tovább nőne a földterület értéke, és nem támogatták az ingatlan értékesítésre jelölését. Matkovich Ilona ezzel nem értett egyet – a 0627 videója a 2022. szeptember 21-én elhangzott váci képviselő-testületi vitáról.

Mokánszky Zoltán (Fidesz-KDNP képviselő) némi iróniával úgy vélte, hogy „vetítés” megy éppen, ami azért is jó, mert nem kell bemenni Pestre moziba, megnéznek egy testületi ülést, olyan mintha moziban lennének…

Matkovich Ilona erre azt válaszolta, hogy szerinte a laktanyafejlesztés nem állhat annyiból, hogy a városháza nem csinál semmit. Hozzátette, hogy elképzelésük szerint egy koncepció mentén a teljes, 24 hektáros területből két ingatlant kívánnak értékesíteni.

Pető Csilla (Fidesz-KDNP képviselő) viszont rámutatott arra, hogy Vác város polgármestere maga jelentette ki éppen most vasárnap, hogy nincs ingatlaneladási-kényszerben a város. Ehhez képest a gazdasági bizottság  10  napirendi pontban sorolja fel az ingatlaneladást! Akkor ez most hogy is van? – tette fel a kérdést a jobboldali képviselő.

Matkovich Ilona polgármester szerint pénzügyi kényszerből nem terveznek eladást, és nem is fognak eladni ingatlanokat. Van viszont egy laktanya-koncepció, amin végigmennek, és most ehhez a részhez értek el. „Ennyi a válaszom” – vetette oda a polgármester.

Csereklye Károly Rozmaring Sándorhoz, a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság egyik tagjához címezte észrevételét kiemelve, hogy a kétnapos ülés során mind az eladás, mind pedig a meghatározott összegek nagy vitát váltottak ki. Továbbá azt is mondta, hogy az egyik telek végül olcsóbban került meghirdetésre, mint korábban. Csereklye Károly így fogalmazott: „Megkérem elnök urat, hogy tájékoztassa a jelenlévőket és Vác város lakosságát, hogy a két napirendi pont, ami most van, meg ami utána következik, hogy a bizottsági ülésen is milyen vitát váltott ki. És az árak is. Ugye szóltunk, hogy előtte már nagyobb összegben volt kiírva ez a terület. Most visszalépünk kárba, hogy lesz az, mindenáron el akarjuk adni?”

Matkovich Ilona erre úgy reagált, hogy a cél a készített koncepció mihamarabbi megvalósítása, emiatt új értékbecslést készítettek mindkét ingatlanra vonatkozóan. „Hogy tudjuk ezt a koncepciót minél előbb megvalósítani? Tehát az egyik oldalon csökkentenünk kellett valamelyest az árakat, mert újabb értékbecslést csináltattunk. Tehát az egyik esetben csökken, a másik esetben nőtt. Nem ez a koncepció, és nem ez a városfejlesztés, hogy azt mondjuk, hogy van egy értékünk és azt megtartjuk, hanem azt mondjuk, hogy van egy értékünk, amiből nagyobb értéket csinálunk” – fejtette ki a polgármester.

„Én értem, hogy ez a terület sokkal értékesebb lesz, csak nem az önkormányzaté lesz” – neheztelte Pető Tibor (Fidesz-KDNP képviselő).

Vác város polgármestere megismételte, hogy a város területén lévő ingatlanokkal foglalkozni kell ahhoz, hogy a terület egésze értékesebbé váljon. Erre Mokánszky Zoltán úgy reagált, hogy ehhez nem kell eladni a város tulajdonában lévő ingatlanokat, azt is mondta, hogy karban is lehet tartani azokat.

Matkovich Ilona ezúttal azt az érvet hozta fel, hogy „ha nem foglalkozunk egy területünkkel és hagyjuk, hogy leamortizálódjanak az épületeink, akkor annak a területnek az értéke nem fog növekedni.”

Mokánszky Zoltán kifejtette, hogy nem azt állítja, hogy a laktanya területén lévő épületek nagy értéket képviselnek, hanem maga a földterület az, ami nagy értéket képvisel, és annak a területnek az értéke egy pár év múlva a dupláját fogja érni, mint most. (…) „Amit a polgármester asszony mondott, azon nem tudom, hogy most sírjak vagy nevessek!? Ahogy Pető Tibor is mondta, az valakinek érték lesz utána. Egyébként ezt az ingatlant azért karban lehet tartani, az nem kerül olyan sokba, ha ahhoz arányosítjuk, hogy az értéke mennyit fog érni évek múlva” – hangsúlyozta a képviselő.

Matkovich Ilona úgy vélte, hogy már többször kifejtette ezen a testületi ülésen, hogy a  koncepciójuk az az, hogy a rossz vagyonból jó vagyont csináljanak. „Ahhoz, hogy a laktanya egy élhető városrésszé váljon, ahhoz hozzá kell nyúlni. (…) Nem biztos, hogy a lakosságnak az az elsődleges szempont, hogy minden az önkormányzaté legyen, de ott áll gyakorlatilag ez a terület most már évtizedek óta és senki nem tud vele semmit kezdeni.”

Rozmaring Sándor: „Most elkészült egy olyan koncepció, ami most kerül a lakosság elé, bizonyos helyeken már meg lett hirdetve, hozzáférhető az önkormányzat honlapján. Most jön a lakossági társadalmasítása. Szerintem ez a helyes útja egy eladásnak.”

Mokánszky Zoltán:  „Itt vagyonfelélés folyik. Semmi nem indokolja azt, hogy most eladjuk a laktanyát, sőt a következő napirendben is ugyanúgy laktanyaeladás lesz. Amióta önök vannak hatalmon,  a közel elmúlt három évben, már közelíti a 2 milliárd forintot, ami ingatlanok értékesítéséből befolyt az önkormányzathoz.”

A polgármester azt állítja, hogy itt nincs min vitatkozni. Szerinte azon kell elgondolkodni, hogy a laktanya-koncepció megvalósítására milyen szempontból tekintünk: ez negatív vagy pozitív folyamat. A mi olvasatunkban ez egy pozitív folyamat – zárta le a vitát Matkovich Ilona.

Mokánszky Zoltán: „Két-három év múlva megint még egyszer ennyivel fog nőni vagy még többel az értéke. Ezért mondtam Rozmaring úr, hogy ez elkótyavetyélés most, és ráadásul a városnak erre most nincs szüksége, hogy eladjuk. Nem az épületek értékén van a hangsúly, hanem maga a terület fog még többet érni.