A PARKOLÁS ÚJ RENDSZERÉRŐL MOST KEZDŐDÖTT EL AZ ELŐZETESEN ELMASZATOLT TÁRSADALMASÍTÁS

Bár a városvezetés azt állította, hogy hú de erősen társadalmasították előzetesen a fizetős parkolási övezetek kiterjesztését, vagyis az újabb díjfizetési kötelezettség bevezetését, civilek, intézményvezetők, közvetlenül érintett lakosok körében érdeklődve szerkesztőségünk nem erre a megállapításra jutott – ellenben most valóban zúdulnak a vélemények, kritikák, elsősorban természetesen a közösségi médiában.

A hétfőn tartott tanévnyitó után megkérdeztük az új helyzetről Dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektorának álláspontját is.
– Egyfelől állampolgárként értem azt, hogy a városunk nagyon súlyos helyzetben van anyagilag, és még súlyosabban is lehet. Ugyanakkor számunkra nyilván eddig is nehezen megoldható probléma volt a parkolás, ami az új rendszerben csak súlyosbodik. Nem nagyon tudok közös nevezőt találni a két szempontban. Mi ugye az egyházmegye fenntartásában vagyunk és elvileg az egyházmegyének van kijelölve a parkolóhelye, de hát körülbelül harminc parkolóhelyre még hivatalosan is kétszáz parkolójegy áll rendelkezésre, miközben a környezetünkben intézményünkön kívül általános iskola, gimnázium, hivatali intézmény is dolgozik az egyház képviseletében. Nekünk több helyen is van Vácott telephelyünk, de sajnos sehol nem megoldott az, hogy parkolni tudjanak a kollégák. Ez nekünk most egy elég súlyos belső konfliktust okoz – mondta érdeklődésünkre a főiskola rektora.  R. Z.

A közösségi média fórumairól is csokorba szedtünk véleményeket, íme néhány hozzászólás:
„Még inkább elveszti funkcióját a P+R parkoló, a vonattal utazók eddig is nehezen tudták letenni autóikat az állomás erre a célra épült parkolójában, ezután szinte lehetetlen lesz, mert sokan oda »menekülnek« gépkocsijaikkal a fizetős helyek helyett. El kell érni, hogy várakozási szándékkal ténylegesen csak az utazók vehessék igénybe, mert nonszensz a mostani megoldás!”
„Aki a Szent Miklós téren lakik, megáll a háza előtt azt megbüntetik? Ha igen, mit tud csinálni, ha a gyerekekkel jön haza, majd megy vásárolni!!! Idáig a rengeteg idegen autó miatt nem tudott megállni, most meg a kedves önkormányzat miatt lesz korlátozva!!! Gratulálok hozzá!!!!!”
„Mit tehet szegény önkormányzat, ha Vácon szeptember elsején kezdődik az idegenforgalmi szezon. Különben is, egyeseknek van képük autóval járni és egész napra, direkt, csak hogy a többieket bosszantsák, leparkolnak az utcán, a téren, pedig a város egyik parkolóhelyet a másik után adja át. Erről mindig fénykép is készül.”
„Vácon már sehol nem lehet megállni, csak ha fizetsz! Remélem, átgondolják a találmányukat.”
„Csak azt nem értem, pl. Veresegyházán miért nem kell sehol parkolást fizetni. Ott lakosságbarát vezetés van. Fejlődik, szépül a város, élmény ott lakni. Miért tudja ott a polgármester úr kigazdálkodni a lakók számára ezt a kedvezményt? Már vagy 30 év óta polgármester, nyilván épp az ilyen hozzáállásáért.”
„Múzeum utca 2. zóna, míg a Géza király tér 1. Megesett általában, hogy az ott lakók is már a közgáznál parkoltak, hiszen eleve már helyük sem volt az utcában. Kérdezem, így akkor hogy vegyük meg a Múzeum utcára a bérletet, ha lehet, esély sem lesz ott parkolni…”

Gyakori levelező olvasónk egy, pontosabban két úgymond gerillafotót küldött, amelyek  egyértelműsítik, ki az egyik fő „hunyó” a fizetős övezetek – átgondolatlannak, bizonyos értelemben büntető jellegűnek tűnő – kiterjesztésében.