A HÓNAP EMBERE CSERNITZKY ZSUZSANNA 2022. JANUÁR

„A Hónap Embere – Az Év Embere” díjakat éveken keresztül a Nem Hagyunk Egyedül Alapítvány és a VáciVilág Online portál közös szervezésében adták át. A Közösen A Városért Egyesület viszi tovább ezt a szép hagyományt. 2021. január 1-től jelölhetnek az Egyesület tagjai olyan váci kötődésű személyeket, akik a maguk területén kiemelkedő szerepet vállaltak, vállalnak. A jelöléseket az Egyesület alapító tagjai hagyják jóvá és választják ki az aktuális Hónap Emberét. Az Egyesület bízik abban, hogy ezek a díjak értéket képviselnek továbbra is.

Az eddig díjazottak

 

2022 januárjában a hónap embere Csernitzky Zsuzsanna lett.

1973-ban szerezte meg csecsemő-és gyermek gondozónői szakképesítését.

1985-ben került a bölcsőde élére. Munkája során azt tapasztalta, hogy Vácon a három év alatti sérült gyerekek ellátása bölcsődékben nem volt megoldott, azonban akkoriban indult egy kísérleti program, amelybe bekapcsolódva az első egy évben szegregáltan voltak a gyerekek. Munkaidő után a könyvtárban képezte magát, hogy hogyan tudnának megfelelő gondozást biztosítani az eltérő fejlődésű gyerekeknek.

1986-ban kezdeményezője, aktív résztvevője volt a speciális bölcsődei csoport beindításának. Ez a bölcsődék gondozó-nevelő munkájában új feladat volt. Feltételeinek megteremtése, a segítő szakemberekkel való együttműködő kapcsolat kialakítása, a bölcsődébe járó gyerekek szüleivel a sérült gyerekek elfogadtatása szép és nagyon nagy szakmai feladat volt. 1989-ben megszerezte szakgondozónői képesítését is.

Létrehozták az Együtt Az Ép Gyermekekkel Alapítványt -hogy finanszírozni tudják azokat a fejlesztő eszközöket, amikre a bölcsődében szükség volt- amelynek alelnöke is lett. Az Alapítvány és az önkormányzat közösen egy „háztól-házig” szolgáltatást is kialakított, mellyel a környező településekről szállították a gyerekeket a Fejlesztő Napközibe.

Volt Vác város önkormányzatának Szociális és karitatív bizottságának külsős tagja, bölcsőde vezető vezetői munkája mellett a Családsegítő és gondozó központ igazgató helyettese, illetve megbízott igazgatója is. 1996-tól a megalakuló Magyar Bölcsődék Egyesületének választmányi tagja volt, ezután pedig a Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményének szakmai igazgató helyettese is, a Szegfű utcai bölcsőde vezetése mellett.

Aktív szervezője volt jubileumi szakmai napoknak, jótékonysági rendezvényeknek, családi játszódélutánoknak a bölcsődékben, nyaraltatásoknak a fogyatékkal élő napköziseknek.

Szakmai pályafutása során több díjat is elnyert, 1988-ban megkapta az Ágazati Miniszteri kitüntetést, 2002-ben a Bölcsődék Napjára kitüntetést, 2005-ben Vác Város Szociális Munkatárs kitüntetését és 2011-ben a Magyar Bölcsődékért Akócsi Ágnes díjat.

Zsuzsanna 2013-ban nyugdíjba vonult, de ezután is aktív tagja maradt a közösségnek, többek között például 2015-ben a képviselő-testület határozatával a Váci Járásbíróság ülnökévé választották.

2021 nyarán szülői kezdeményezés során Zsuzsanna tudomására hozták, hogy egy kisebb találkozó, demonstráció lesz a Baba utcai bölcsődénél az ellen, hogy a sok év sikeres munka és jó tapasztalat ellenére újra szegregálják a bölcsődei csoportokat. Végül úgy döntött, részt vesz a demonstráción, és meghívta volt bölcsődevezető kolléganőit is, valamint az első csoportjából néhány „gyereket” is, akik időközben felnőtté cseperedtek. Többen felszólaltak a sajtótájékoztatón, Zsuzsanna is, hiszen ő volt a kezdeményezője annak, hogy a különböző fejlődési tempójú gyerekek együtt, egy csoportban legyenek gondozva a bölcsődében, amely minden oda járónak hasznára vált.

Szegeczky Tiborné, szülő (b) és Csernitzky Zsuzsa, az intézmény korábbi vezetője – Fotó: VácOnline

A sajtótájékoztatót, demonstrációt és Zsuzsanna, valamint volt gondozottjai felszólalása után szeptembertől részlegesen visszaállították az eredeti, nem szétválasztott csoportot.

Köszönjük az eddigi munkáját, amit a közösségért és a gyerekekért végzett! Gratulálunk a díjhoz és jó egészséget kívánunk!