KÁSLER: FOLYTATÓDIK AZ EGÉSZSÉGES BUDAPEST PROGRAM, ENNEK KERETÉBEN MÁR 800 MILLIÓ FORINT ÉRKEZETT VÁCRA – LAPSZEMLE

A kormány továbbra is elkötelezett az egészségügyi ellátórendszer megújításában, ennek a munkának az egyik legjelentősebb része az Egészséges Budapest Program (EBP) – mondta az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten – közölte e héten a Magyar Hírlap Online.

Kásler Miklós a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy 2010 előtt

  • 600 milliárd forintot vontak el az ágazattól,
  • magánosításra törekedtek,
  • bevezették a kórházi napidíjat, vizitdíjat,
  • kórházakat szüntettek meg, amelynek „legfájdalmasabb” lépése az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása volt.
  • Összességében 16 ezer kórházi ágy szűnt meg, és hatezer egészségügyi dolgozó távozott a rendszerből.

A miniszter kiemelte: ezzel szemben 2010 után 1700 milliárd forinttal több forrást kapott az egészségügy, és olyan kórházrekonstrukciók és -fejlesztések indultak el, ami eddig nem volt tapasztalható.

Kásler Miklós kiemelte, hogy az EBP keretében 32 szakrendelő újul meg, ezek közül tizenegy fővárosi intézménynél már be is fejeződtek a fejlesztések

A EBP – amely a főváros és Pest megye egészségügyi intézményeinek fejlesztését jelenti – keretében több centrumkórház, országos intézet, kórház és a térségben található szakrendelők megújítását célozza 700 milliárd forint keretösszegben.

Hangsúlyozta: az EBP keretében 2020-ban 10,4 milliárd, 2021-ben 10,2 milliárd forintot biztosított a kormány a fővárosi egészségügyi alap- és járóbeteg-ellátásának fejlesztésére.

„Ezek a kormány és nem a főváros egészségügyi fejlesztései” – emelte ki Kásler Miklós.

A váci kórházfejlesztés is az EBP keretében zajlik, és lapunk forrásai szerint ennek keretében már 800 millió forint értékben érkeztek a kórházba orvosi műszerek és informatikai eszközök.