VÁCI, DUNAKANYARI KÖTŐDÉSŰ ISMERETTERJESZTŐ KÖNYVEK, AKÁR KARÁCSONYI AJÁNDÉKNAK

A közelmúltban két olyan reprezentatív kötet is megjelent, amelyek erősíthetik a lokálpatriotizmust, szép (szűkebb) hazánk jobb megismerését.

***

Hazajáró szemmel 2.

Nemrégiben megjelent a stáblista szerint erősen váci kötődésű Hazajáró tévés ismeretterjesztő műsor újabb nyomtatott dokumentációja „Hazajáró szemmel 2. – A Kárpát-medence kincsei” címmel.

Idézet a fülszövegből:

„A Hazajáró című honismeret-turisztikai magazinműsor második képes könyvét veheti kézbe az Olvasó, amely a Hazajáró végtelen útjának egy-egy elkapott pillanatát örökíti meg. A 320 oldalas, több mint 400 színes fényképet tartalmazó album a második évad Magas-Tátrától Csíksomlyóig tartó 30 epizódján kíséri végig a stábot.

Hazajáró szemmel, szubjektív objektívünkkel tekintünk körbe történelmi hazánkon. Azt is igyekszünk meglátni és láttatni, amit a kulisszák mögött, a felszín alatt, a föld felett és a fizikai világon túl megtapasztaltunk. Minden egyes pillanatkép örökre a lélekbe vésődött emlékeket őriz.

A képekhez a műsorból származó idézetek is kapcsolódnak, amelyek együttesen vezetik végig az Olvasót a Hazajáró kalandos túráin…”

***

Templomséták a Dunakanyarban

Megjelent a közelmúltban egy kis formátumú, zsebbe rakható bédekker a Dunakanyar régió templomairól.

Idézet a könyv ajánlójából:

„A Dunakanyar az ország egyik legszebb és legkülönlegesebb tájegysége. Nemcsak természeti adottságai teszik egyedülállóvá, hanem városainak és falvainak hangulata, történelme, építészete és képzőművészete is – templomai pedig mindezt egybesűrítve tárják az utazók elé. A könyv több mint 150 templomot és kápolnát, valamint két zsinagógát és egy török kori dzsámit mutat be, és a Duna partján fekvő települések szakrális épületein túl a Börzsöny és a Visegrádi-hegység néhány templomához is elkalauzol. A Templomséták Budapesten folytatásaként megjelent kötetet Bődey János varázslatos fotói illusztrálják. Bízunk benne, hogy a kabátzsebbe csúsztatható, kézre álló kiadvány számtalan utazó megbízható társa lesz a Dunakanyar felfedezése során.”

Ribáry Zoltán