STANISŁAW VINCENZ ÉS NÓGRÁDVERŐCE – ELŐADÁS A VERŐCÉN ÉLT LENGYEL ÍRÓRÓL

Verőcén, 2021. október 25-én előadást tartott Kiss Gy. Csaba Széchenyi-díjas magyar irodalomtörténész, művelődéstörténész, egyetemi tanár Stanisław Vincenz lengyel író, költő, filozófus, parasztpárti politikus életéről, akit a lengyel Hamvas Bélának nevezett. Stanisław Vincenz elmondhatja magáról, hogy születtem az Osztrák-Magyar Monarchiában, éltem Lengyelországban, menekültem a szovjet megszállás elől Magyarországra, majd végleg letelepedtem Svájcban.

Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész, művelődéstörténész és Dózsa Tamás verőcei lokálpatrióta, az est házigazdája

A Teleki kormány menedéket nyújtott a nácizmus és bolsevizmus elől menekülő lengyeleknek, így közel 100.000 lengyel emigránst fogadott be Magyarország a háború elején. Egy kisebb részük itt maradt, nagyobb részük tovább vándorolt nyugatra.

Stanisław Vincenz lengyel emigránsként – számos honfitársával együtt a Dunakanyarban kapott a kormánytól egy házat, melyet bérelt, és 1940-1946-ig az akkori Nógrádverőcén, ma Verőcén élt és alkotott.

Stanisław Vincenz Nógrádverőcén két jelentős kötetet írt:

Beszélgetés a szovjet megszállókkal (2001-ben jelent meg magyarul)
Tájak történelemmel (1994-ben jelent meg magyarul).

A jelenlévőkben felmerült, hogy gyűjtsünk össze minden fellelhető anyagot itt a régióban, melyik település hogyan emlékszik a lengyelek befogadására, esetleg még élnek közöttünk, akik hallhattak szüleiktől erről a nagyon fontos, embermentő akcióról.

Bizonyosan tudjuk, hogy nagyobb lengyel közösséget fogadott be Leányfalu, Nógrádverőce és Kismaros, ahol esetleg maradtak baráti kapcsolatok, házasságok, mely visszaemlékezések révén közelebb kerülhetünk ennek a sokáig meghamisított történelmi korszaknak a megismeréséhez.

Tehát buzdítunk mindenkit, akinek bármi tudás van a birtokában, hogy jelentkezzen a VácOnline szerkesztőségénél, szeretnénk közvetíteni e jó ügyben.

+36 20 973 3356
szerkeszto@vaconline.hu