A JELENLEG SZÜNETELŐ SZÍNHÁZ IGAZGATÓJÁNAK JELENTŐSEN MEGEMELTÉK A BÉRÉT, MÍG MÁS VÁROSI DOLGOZÓKAT ELBOCSÁTANAK

Matkovich Ilona többször is ígéretet tett arra – különösen akkoriban, amikor belekezdett az előző igazgató Vácról való elüldözésébe –, hogy mindent gazdaságosabban fog működtetni a Dunakanyar Színházban. Akkoriban 2%-kal csökkentette is az akkori igazgató bérét, most pedig ugyanő, egy friss előterjesztésében arra tett javaslatot, hogy dr. Varga Katalin munkabérét 20%-kal megemeljék.

A 2021. február 17-i ülésen Vác Város Önkormányzat Képviselő testülete a 119/2020.(X.21.) sz. határozatával úgy döntött, hogy a Váci Dunakanyar Színház Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, dr. Varga Katalint 5 év időtartamra, 2020. november 1. napjától 2025. október 31. napjáig nevezi ki vezetői álláshelyére, eddigi havi bérét pedig,

a 490.000 Ft-os összeget most 590.000 Ft-ra emelik meg.

Megtudhattuk az indoklásból, hogy természetesen ez is a takarékosság jegyében történt, hiszen dr. Varga Katalin egy személyben látja el 2 gazdasági társaság ügyvezetését. (A másik a Vác és Környéke TDM Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság igazgatása.)

Persze van jogszabály is, nyilván törvényes, van benne több §-jel is, íme: „az ügyvezető a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. tv. 6.§ (4) bekezdése és Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:280.§-a alapján a feladat ellátását ingyenes végzi, ezért a 119/2020.(X.21.) sz. határozatával megállapított munkabér emelését javasolta a polgármester”.

Makovich Ilona és csapata egyik unalomig hajtogatott kampányszövege volt, hogy ha majd ők vezetik a várost, mindenféle költségcsökkentéseket vezetnek be annak érdekében, hogy több jusson Vác fejlesztésére, fejlődésére. Népámításra ez a szlogen ugyan jó volt, de a valóságba átültetni már nem sikerült az új városvezetésnek. Erről beszélnek meglehetős egyöntetűséggel a VácUp videóinkban – politikai oldaltól függetlenül – megszólaló váci polgárok, tekintélyes közszereplők.

2020. március 12-én megírtuk azt, hogy a polgármester asszony büszkén jelentette ki a közösségi oldalán, hogy az új színházigazgató jóval kevesebbet fog keresni elődjénél, ezzel is azt sugallva, hogy itt nem lesz olyan pénzszórás, mint korábban volt. Hihette is ebből a megvezetett olvasó, hogy majd nagyító nélkül is látható csökkenést vezet be Matkovich, így spórolva meg egy jelentősebb összeget a városnak. Végül mindössze 2% lett a nagy elánnal beharangozott „radikális bércsökkentés”. A számok nyelvén ez egészen pontosan azt jelenti: 500.000 forint helyett 490.000 forintos fizetést állapítottak meg,

azaz havi bruttó 10.000 forint, azaz 2%-os lett a „radikális” igazgatói bércsökkentés! Erre – e már akkoriban is nyilvánvalóan képmutató látványintézkedésként villantott „bércsökkenésre” – most rátettek 20 %-ot, reménykedve, hogy ki emlékszik már a kampányígéretekre!?

Viszont elmondhatjuk, hogy ezúttal sem hazudtolta meg magát a váci baloldali városvezetés, hiszen a saját fizetések megállapításánál és a barátoknak szánt politikai pozíciók osztogatásánál sohasem tudtak spórolni.

A grafikon magáért beszél: 2019 októberét megelőzően havonta több, mint félmillió forinttal kevesebbet költött Vác a városvezetésre.