EZ MÁR AZ OSZTRÁK KISVÁROS? – „LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE HALADUNK”

Begyújtották a PR-patronokat a városházán, hiszen egyre nehezebben lehetett már kimagyarázni olvasóink – hetente több alkalommal is jelentkező – panaszáradatát, amely egyre erőteljesebb hangon kéri számon az ígért, de egyre nyilvánvalóbban elmaradt rendcsinálást a városban. Matkovich Ilona és csapata ezért a napokban intenzív Facebook-kommunikációba kezdett és ennek eredményeképpen újabb varázs-szlogenek születésének lehetünk szemtanúi. Ezek egyike a „lépésről lépésre haladunk”. Ez a gondolat akarva akaratlanul is összecseng annak a kacsingatós öregúrnak a szellemi örökségével – akiről aztán egy történelmi korszakot is elneveztek hazánkban –, hogy szépen haladunk „a fejlett szocialista társadalom építésének út-ján”.

Legfrissebben 100 ezer forintos díjat ígérnek annak a nyomravezetőnek, aki a játszótéri játékok, utcabútorok megrongálóit jelenti a városháza zöldszámán és a rongálásról a rendőrséget is értesíti. Nem jól gondoljuk, hogy fontos lenne tán a közterület-felügyelők figyelmét is felhívni erre a jelenségre?

Pár napja egy könnyekig megható írást is olvashattunk a fikciót a valóságnál mindig többre tartó egykori tollforgató városházi vezetőtől arról, hogy a köreikben (Összefogás) a jóemberkedés egyszerűen már nem ismer határokat, ha a város tisztán tartásáról van szó: „Önkéntes munkát végzett az Összefogás Vácért frakció több politikusa és a Jószomszéd Hálózat is. Tótváradi-Nagy Bence, az egyik Kosdi úti buszmegállót tisztította meg, Kiss Zsolt alpolgármester pedig a Jószomszéd Hálózat által szervezett tobozgyűjtő akcióban vállalt szerepet, majd fűkaszálást végzett egy olyan területen, amelyet az idős telektulajdonosok az előírásoknak megfelelően már nem tudnak tisztán tartani.”

E munkák felett érzett minden tiszteletünk ellenére, komolyan gondolják, hogy ez lenne a valós dolguk a városházán? Egy fűkaszálás majd egy PR-fotó?

Városházi PR-fotók a valós döntések hiányának elleplezésére

Természetesen mindez nem lenne annyira szívbemarkoló, ha nem állítaná szembe e jóemberkedést, azzal a rosszemberkedéssel, ami ugye mindenképpen CSAK a kormánypártra, CSAK annak előző képviselőire, s legfőképpen CSAK a jelenlegi, legelszántabb szószólójára, Mokánszky képviselő úrra vonatkozhat. Úgy tűnik, kevésnek bizonyul az a rengeteg jól táplált váci városházabarát sajtó, hogy eljuttassa ezt az üzenetet, ezért feltétlenül a városháza közpénzből tartott, hivatalos orgánumába is

meg kellett rázni a pofonfát, messze-messze elkerülve a közszolgálatiságnak még a leghalványabb látszatát is. Botrány, hogy e téren mit megenged magának az Összefogás koalíció, de ne higgyék, hogy ezt sokáig következmények nélkül megtehetik!

Mindazonáltal elképesztően szánalmas újra ez a Facebook-huszárkodás, ami

a valós tettek helyett, a város tisztán tartásáért felelős cég megregulázása, koncepcióval, forrásokkal való ellátása helyett, már megint a legkönnyebb utat választotta: a virtuális tetteket, a PR-kormányzást, a közösségi platformokon való párhuzamos valóság megfestését.

Az egyik – éleslátásáról és szókimondásáról – rendszeresen figyelemre méltó gondolatokat megosztó olvasónk ezt írta a városháza kommunikációs működéséről: „Egyelőre annyi jelenleg a szerencséjük, hogy az állandóan hippis szeretetet és békességet hirdető szoldateszkáik (‘erőszakos katonai szellemű harcosaik’ – szerk.) folyamatos verbális offenzíva alatt tartják azokat az állampolgárokat, akik – nem ok nélkül – elégedetlenek a teljesítményükkel.

Csak ugye ez kevés lesz az elkövetkezendő időkre…”

Tótváradi-Nagy Bence posztjára írta Kiss Zsolt az ominózus kommentjét

Lépésről lépésre haladunk „a fejlett szocialista társadalom építésének út-ján”