Végleges az indulók listája  kezdődhet a küzdelem!

Közel 3 héttel az önkormányzati választások előtt véglegessé vált a Vácon indulók névsora. – tájékoztatott a Városházáról Deákné dr. Szarka Anita jegyző, a Választási Iroda vezetője.

A különböző pártok, tömörülések indulóin túl – róluk név szerint írtunk a korábbiakban – a lista a nemzetiségi képviselőjelöltek névsorával egészült ki: öt görög, négy roma, négy ruszin, négy román, négy szlovák, és három ukrán jelölt méretteti meg magát az idei választáson.

A nemzetiségi önkormányzat a helyi önkormányzat mellett működő önálló képviselő-testületként működik, ezért van az, hogy a helyi testületben nincs nemzetiségi képviselő, hiszen azok önálló önkormányzatot alakítanak. Vácon jelenleg öt nemzetiségi önkormányzat működik: roma, ukrán, ruszin, szlovák, és görög. És az idei nemzetiségi választáson a román nemzetiségi választást is kitűzték Vácon, így ez a önkormányzat is megalakulhat. A nemzetiségi jelöltekre csak magyarországi lakcímmel rendelkező, a nemzetiségi névjegyzékben szereplő magyar választópolgár szavazhat.

A választási törvény értelmében az induló szervezeteknek határidőre el kell számolniuk a felvett ajánlócédulákkal – ellenkező esetben bírságot szab ki rájuk a helyi választási bizottság. Vácon a MI Hazánk Mozgalom 1 ívet nem adott le határidőre – 1000 Ft bírságot kaptak. A Matkovich nevével fémjelzett tömörülés szintén 1 ívet nem adott le, így ők is 1000 Ft bírságot kaptak.

A választópolgárok október 9-ig kérhetik az átjelentkezést a tartózkodási helyükre, valamint mozgóurna kérelmet igényelhetnek október 11-ig, ekkor azonban már csak személyesen, vagy elektronikus azonosítással, illetőleg a szavazás napján írásban 12.00 óráig. (HALMI)