Szokolya is lépett egyet előre


 Hosszú folyamat végére került pont Szokolyán. Még 2016-ban kezdtek álmodni hat külterületi út megépítéséről, 2017-ben pályázatot is nyújtottak be, amit egy évvel később jóvá is hagytak, és mára öt kőszórásos és egy szilárd burkolatú út épült meg, amik korábban sok bosszúságot és nehézséget okoztak a település lakóinak. Erről beszélt Némethné Pintér Csilla Szokolya polgármestere az ünnepélyes átadó ünnepségen. Hozzátette: külön öröm, hogy az útfejlesztéssel együtt az utak mentén eredeti őshonos gyümölcsfákat is sikerült telepíteni.

Dr. Rétvári Bence Szokolya országgyűlési képviselője elmondta: Jó látni és követni, ahogy Szokolya az elmúlt években fejlődött! Most az utak 99 és fél millió forintból, korábban pedig az iskola tornaterme, a közösségi ház energetikai korszerűsítése 101 millió forintból, megújult az egészségház 60 milliós kormányzati támogatás segítségével, 2 és fél millióból az 56-os emlékmű, a vismajor keretből 14 és fél millióból útjavításra is jutott – az elmúlt 1-2 évben Szokolyára 277 millió forint jutott, amit jól használt fel a település.

Az utakra különösen nagy figyelem összpontosul ebben az időszakban. Ahogy a szokolyaiak régi álma valósult meg, egy másik nagy jelentőségű útfejlesztés, az M2 autópálya kivitelezése is a végéhez ér, és szeptember végén átadásra is kerül. Ezzel még közelebb kerül a Dunakanyar az ország többi részéhez! A Magyar Falu program keretében, évi 50-50 milliárd forint értékben jut lehetőség országosan arra, hogy két év alatt 1000 km hosszúságban mellékutak kiépüljenek vagy megújuljanak. Itt a mi térségünkben a belterületi utakra, járdákra az elmúlt években is milliárdos méretekben sikerült kormányzati forrásokat bevonni, és íme, a gazdaságélénkítő szerepet betöltő külterületi utak fejlesztésére is maradt.

Sok okunk van arra, hogy támogassuk ezeket a fejlesztéseket. Mi segíteni és nem megszüntetni akarjuk a vidéki, a falusi életformát! A korábbi években tanulmányok jelentek meg többek között a CEU professzoraitól arról, hogy a falusi életnek vége, „ez már nem korszerű”, mindenkinek városban kellene laknia…A 2010 előtti önkormányzati „reformelképzelések” arról szóltak, hogy az urbanizációt az államnak fel kell gyorsítania,m vita csak abban volt, hogy a 3200 magyar önkormányzat számát a szocialisták 2000-re a liberálisok pedig 1000-re „mérsékelték”, csökkentették volna! Ezzel szemben mi a Magyar Falu Programban is, az útfejlesztési programban is arra törekszünk, hogy a 30%-ban falvakban élő lakosság a városihoz hasonló minőségű életminőséget, komfortot tudhasson magáénak.

Dr. Viski József, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárától megtudtuk: eredetileg 18 milliárd forintot terveztek országosan hasonló külterületi útfejlesztésre, de olyan nagy volt a pályázó érdeklődők száma – 1000 település pályázott és 900 nyert is a pályázaton, – hogy ezt végül 40-milliárdra emelték.  (HALMI)