Reklám a házainkon: szabad vagy sem?

Ha saját házunkban akarunk egy molinót vagy bármilyen reklámot elhelyezni, naivan azt gondolnánk, hogy ennek semmi akadálya. Pedig bármennyire is mi vagyunk a tulajdonosok, valamint a használók egyaránt, ebben a kérdésben nem dönthetünk teljesen egyedül. Számos különböző dolgot kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson. Többek között ilyen az, hogy az általunk elhelyezni kívánt reklám zavarja-e a szomszédainkat, vagy sem, valamint, hogy a település jogi szabályozása ezt lehetővé teszi-e.

Ami a szomszédokat illeti, tekintettel kell lennünk arra, hogy a kihelyezendő reklám, mennyiben zavarja vagy befolyásolja az ő életüket. Annak mondjuk valószínűleg senki nem fog örülni, ha egy olyan neonfényreklámot helyezünk el a kertünkbe, ami pont a szomszéd hálószobáját világítja meg egész éjszakára. Arról nem is beszélve, hogy a szomszédainknak is vannak szomszédjogaik, illetve a tulajdonostársaknak is lehet beleszólásuk bizonyos esetekben.

Természetesen a kihelyezés szükségszerűségét, valamint az esetleges panasz jogosságát a bíróság hatásköre kivizsgálni. Ugyanez áll fenn abban az esetben is, ha a kihelyezni kívánt reklám negatívan befolyásolja, sérti vagy akárcsak zavarja a település arculatát. Éppen ezért, ilyen reklámok kihelyezését önkormányzati rendelet szabályozza, melyet minden esetben el kell tudunk érni az adott önkormányzat weboldalán, vagy arról információval tudjon szolgálni az önkormányzat munkatársa. Például ilyen lehet, ha az általunk kihelyezni kívánt reklám egy családi házas övezetben nagyon magasra nyúlik, hiszen ez maximálisan rombolja a látképet.

Minden település máshogy szabályozza ezeket. Erre jó példa, hogy például Ózd Város településkép védelméről szóló harmincoldalas rendelete két egész oldalt szentel a reklámoknak, külön kitérve a totemoszlopok és zászlótartók szigorú megítélésére, míg Tihany Község azonos tárgyú, mindössze kétoldalas rendelete rövid néhány sorban állapít meg általános tiltó szabályokat.

Éppen ezért kiemelt figyelmet kell szentelni ezeknek a szabályoknak a betartására, mivel, ha jogsértést állapítanak meg, akkor a bírság jelentős összegre rúghat. Különösen nagy összegre számíthatunk abban az esetben, ha a terület, ahol a reklámot el kívánjuk helyezni, fokozott védelem alatt áll. Ide tartoznak azok a területek, amik műemlékeknek adnak otthont, esetleg régészeti szempontból jelentős értéket képviselnek vagy természetvédelmi területek. Ebben az esetben a bírság akár a 3.000.000. forintot is elérheti.

Összességében ezekkel a szabályokkal kell számolnunk, amennyiben plakátokat, hirdetéseket, molinókat szeretnénk kihelyezni az ingatlanunkra. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen szabályok vonatkoznak arra a területre, ahol kihelyeznénk a reklámunkat, forduljunk egy szakértő ügyvédi irodához.