VÁLASZTÁS 2024: TÖBBEKNEK IGEN NEHÉZKESNEK BIZONYULT A HIVATALOS JELÖLTTÉ VÁLÁS

Ahogy a polgármesterjelölteknél jó pár nap különbség volt a két fő rivális nyilvántartásba vétele között (Imre Zsolt, a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje esetében ez már április 25-én megtörtént, míg Matkovich Ilona regnáló polgármester csak május 3-án jutott el idáig), úgy a kompenzációs listáknál is van csaknem egy hét különbség – ez pedig nyilvánvalóan az ajánlásgyűjtés tempókülönbségéből adódik elsősorban.

A Fidesz-KDNP április 29-én nyilvántartásba vett listája:
1. Imre Zsolt, 2. Dr. Ványai László, 3. Kárpáti-Kelemen Katalin, 4. Szabó Csaba, 5. Turi Balázs, 6. Mokánszky Zoltán, 7. Mucsi László, 8. Vigh Mihály, 9. Pető Csilla, 10. Szádoczki Imre, 11. Niegreisz Mihály, 12. Vinkó Lajos Mihály.

A VVVE május 3-án (még nem jogerősen) nyilvántartásba vett listája:
1. Dr. Csereklye Károly Zoltán, 2. Fónagy István, 3. Takács Dorina, 4. Krcsik Zsolt, 5. Berta Lajos János, 6. Sulyán Gergő, 7. Dr. Csereklye Krisztina, 8. Répás Győző György, 9. Gálné Kürti Linda, 10. Gál Olivér.

A köznyelvben inkább szivárványkoalícióként emlegetett Összefogás konglomeráció május 3-áig még csak bejelentett státuszba került:
1. Lukács Ida Ibolya, 2. Tumbász András, 3. Schenk Lajos, 4. Tóváradi-Nagy Bence, 5. Inotay Gergely, 6. Kiss Zsolt, 7. Vámos Edit, 8. Molnár Nándor, 9. Kászonyi Károly, 10. Rozmaring Sándor, 11. Mezei Attila, 12. Boda János.

A vármegyei közgyűlés választása kapcsán május 3-ig még csak a Fidesz-KDNP listája került nyilvántartásba, ezen a listán a kistérségi választókerületből Edelman György (Kisnémedi) és Spiegelhalter László (Vácrátót) szerepel kiemelkedően kecsegtető helyen.

VO-komment

Több kérdőjel is van az összességében öt mandátum sorsáról döntő városi kompenzációs listák kapcsán, főleg Matkovich Ilona brigádjáéval összefüggésben.

  • Vajon önszántukból, vagy külső-felső behatásra nincs a lajstromban maga őakarnoksága és fő SZAVAD-os oldalkocsi-utasa, a közpénzből igencsak túlfizetett Jess Kinga tanácsnok?
  • Vajon milyen programmal tud előállni hirtelenjében a minden jel szerint az utolsó pillanatban a kalapból előrángatott listavezető?
  • Az addig teljesen érthető, hogy a korábbi pedofil és antiszemita megnyilvánulásaiba minden jel szerint teljesen belebukó Fehér Zsolt kirepült a szivárványos hőlégballon-kosárból.
    Na de jó ébernek lenni: ha újra olyan pozícióba kerülnének Matkovichék, lehet, hogy azért egy-két jól fizető külsős bizottsági tagsággal, felügyelőbizottsági pozícióval mégis megkínálnák őkelmét suttyomban. Hiszen nem határolódtak el tőle határozottan (sőt, a közösségi médiában erősen tetszikelgetik, mentegetik Tótváradi-Nagytól kezdve Inotayn át Ferjancsicsig stb.), csak momentán kényelmetlen lehet vele egy gyékényen árulni.