Praktikus tippek az otthoni nyomtatáshoz

Bár manapság már egyre inkább haladunk a papírmentesség felé, gyakran fordul elő, hogy valamilyen dokumentumot papír alapon kell benyújtanunk – legyen az önéletrajz, belépőjegy, hivatalos okirat, vagy akár egy házi dolgozat. Ha rendszeresen kell nyomtatnod, célszerű lehet beszerezni egy nyomtatót otthonra is – így nem csak a nyomtatószalonba való szaladgálást spórolhatod meg, de így valóban bármikor kéznél lesz a printered.

Napjainkban egyre elérhetőbbé válik az otthoni nyomtatás, hiszen egy közép-felső kategóriás nyomtatóhoz is aránylag megfizethető áron lehet hozzájutni – ez azonban magával vonja azt is, hogy a széles választék miatt laikusként jócskán fel van adva a lecke, ha vásárlásra kerül a sor. A válogatást megkönnyítendő összeállítottunk egy rövid otthoninyomtató-kisokost a nyomtatoalkatresz.hu tanácsai alapján.

Vásárlás, sőt, még a válogatás megkezdése előtt ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak:

– Az ár vagy a minőség a fontosabb számodra?

– Milyen mennyiség az, amit nyomtatnod kell egy adott hónapban?

– Fontos-e, hogy szükség esetén színesben is tudj nyomtatni, vagy elég a fekete-fehér nyomtató?

– Mely márkáknak van kiterjesztett szervizhálózata ott, ahol élsz?

– Végül pedig: lézeres, vagy tintasugaras nyomtatót érdemes vásárolnod a fenti kérdésekre adott válaszaid alapján?

Az ár vagy a minőség a fontosabb számodra? Milyen mennyiségben kell/szeretnél nyomtatni egy hónapban? Mindenképpen szükséges-e a színesben való nyomtatás lehetősége?

Olcsó nyomtatót már 10-20 ezer forint között lehet kapni, ezek is elfogadható minőségben tudnak printelni. Ha néha-néha szeretnél vele egy-egy kupont, belépőjegyet vagy egyebet nyomtatni, ez a kategória valószínűleg tökéletesen megfelel az igényeidnek. Nagyobb mennyiségek esetén olyan nyomtatót keress, aminek gazdaságos az utántöltése – ebben az esetben előfordulhat, hogy kicsit mélyebbre kell majd nyúlnod a zsebedben. Ha színes printre is szükséged lehet olykor, az említett árkategóriában is találhatsz neked megfelelőt.

Mely márkáknak van itthon is elérhető szervizhálózata?

Minél több időre szól a garancia, annál megbízhatóbb a gyártó. Ezekben az üzletekben jellemzően eredeti gyártmányú alkatrészeket fognak neked kínálni – a független szakemberek sem ajánlják az utángyártott kazettákat.

Tintasugaras- vagy lézernyomtatót érdemes vásárolnod a fenti kérdésekre adott válaszaid alapján?

A két típus közti különbség a nyomtatási sebességet, a minőséget és a költséget érinti. Az otthoni használatra kialakított tintasugaras nyomtatók ára jellemzően alacsonyabb, ám a hozzá járó tintapatronok árát érdemes belekalkulálni a hosszú távú költségekbe. Nyomatot úgy készítenek, hogy apró tintacseppeket „löknek” a papírra. Hátrányuk, hogy lassabbak és hangosabbak is lézeres társaiknál, viszont a színes nyomtatás olcsóbb lehet segítségükkel. A lézernyomtatók bonyolultabb elven működnek, a festéket „rásütik” a papírra. Ilyen nyomtatót akkor érdemes vásárolnod, ha túlnyomórészt a fekete-fehér nyomtatás a célod: színes változatuk sokszor irreálisan drága, ugyanakkor hosszútávon jóval költséghatékonyabb lehet.