Oszter falra szegezte az ávósokat

Különlegesen ritka relikviával gazdagodott a Terror Háza Múzeum. A készülő Á.V.H. című film váci származású társproducere, a háborús ereklyéket, harci járműveket és old timereket gyűjtő Dr. Keserű Sándor ugyanis magángyűjteményéből egy olyan tablót ajándékozott az intézménynek, amelyen sok, eddig be nem azonosított ávós arcképe látható.

Megannyi család él a sötét korszakból megmaradt szívet tépő emlékekkel, és sosem gyógyuló sebekkel, így a terror katonáinak szemébe nézni – még ha csak fotókról is – megrázó élmény lehet.
A képeken szereplőkkel 1956-ban a népharag igazságszolgáltatása végzett. A rettegett terrorszervezet történetét bemutató film főszereplője, Oszter Sándor a korszak relikviáit gyűjtő producerrel együtt adta át a nagyméretű tablót a Terror Háza Múzeum főigazgatójának, Schmidt Máriának. A színészlegenda – aki az Á.V.H. moziban Farkas Mihály honvédelmi minisztert alakítja – családilag is érintett a témában. Ezért lelkileg rendkívüli feladat számára az Államvédelmi Hatóság egykori fejének megformálása.

– Édesapámat 1957-ben letartóztatták, és több mint egy éven át raboskodott börtönben. Az volt a „bűne”, hogy családoknak segített külföldre menekülni a terror elől – idézte fel Oszter Sándor. A film létrejöttét szívén viselő dr. Kőrös Zsolt ügyvezető is tiszteletét tette az átadón. Ő is osztja az adományozó, Dr. Keserű véleményét, miszerint minden lehetséges eszközzel a nyilvánosság elé kell tárni a magyar történelem e szégyenletes időszakának hiteles dokumentumait.

További képek az eseményről: