Huszonöt esztendeje elhunyt bajtársukra emlékeznek

Immáron huszonöt esztendeje annak, hogy szolgálat teljesítés közben hősi halált halt Máté András, a Váci Rendőrkapitányság egykori munkatársa. A kapitányság munkatársai azóta minden esztendőben megemlékeznek bajtársukról a váci, alsóvárosi temetőben. A posztumusz főhadnaggyá előléptetett, huszonkilenc éves korábban elhunyt rendőr sírjánál idén szeptember 12-én 13 órakor róják le kegyeletüket a váci rendőrök.

Máté András és egyik kollégája 1992 szeptember közepén, a hagyományos váci búcsú idején egy autófeltörő banda gyanúsítottjait üldözték a Földváry téren. Az alsóvárosi városrész egyik sötétebb részén az egyik elkövető bevárta a fiatal, jó futóként ismert rendőrt, akit egy késsel szíven szúrt. A helyszínen életét vesztett járőr gyilkosát az eset után nem sokkal elfogták, s – lévén, hogy akkor még fiatalkorú volt – mindössze néhány évet töltött a rácsok mögött.

Máté Andrásra a szomorú történés óta minden esztendőben
megemlékeznek a váci rendőrök az alsóvárosi temetőben

A sírnál történő megemlékezést követően a megemlékezők Máté Andrásnak a Váci Rendőrkapitányság épületében található emléktáblájánál is főt hajtanak.