Vácon szakmunkásként van állás bőven

A szakmunkás állás Vác és környékén most különösen keresett. A vendéglátó helyek és boltok munkaerő hiányban szenvednek, sokszor már napi szinten kell átszervezni a teendőket, amelyre csak az új munkaerő lehet a jó megoldás. Az álláshirdetési felület folyamatosan bővül, ami szépen mutatja, hogy állandó az igény – ahogyan a cégek is hangsúlyozzák –, a megbízható és tapasztalattal rendelkező munkaerőre.

Sok pozíciónál ugyanis nem feltétel a szakmai végzettség, szakdiploma nélkül is elhelyezkedhetnek a megfelelő gyakorlattal rendelkezők. Vácott most nyitva áll az út több korosztály előtt is, akik az idegenforgalmi és a kereskedelmi szektorban szeretnének elhelyezkedni. Vagy csupán a keresetüket szeretnék kiegészíteni egy rugalmasabb bolti, eladói, vagy akár egy részmunkaidős pincéri állással.

Sok eladói és vendéglátós állás Vác környékén

Csak most léptünk ki a munkaerő piacra? Vagy már több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk? Nézzünk szét a Dunakanyar központjaként ismert városban, Vác most tárt karokkal várja a szakmunkásokat, de bőven akad üres állás a kereskedelemben és turisztikában azoknak is, akik eddig más munkakörökben mozogtak.

Pultosként, pincérként dolgozni jellemzően más tempót, életvitelt kíván meg az alkalmazottól, ezért gyakori jelenség, hogy az önéletrajzban a végzettséget megelőzi a munkatapasztalat. Illetve, ha egy bolti eladói pozícióról beszélünk, akkor a gyakorlaton túl a megjelenés hat döntően a jelentkezéskor.

Néhány állás Vác városban és a környékén azonban igényli a szakvégzettséget. Ha a pincérek és pultosok esetében csak legyintenek is a munkáltatók, a cukrász vagy szakács felvételét a legtöbb hirdetés diplomához köti. Ez a frissen végzett, tapasztalattal kevésbé rendelkező munkavállalóknak jó hír, hiszen így ők is bekapcsolódhatnak a szektorba, ahol a szükséges tapasztalatot is megszerezhetik, hogy később akár munkahelyet is válthassanak.

A tapasztalat fontosabb a papírnál Vácott

A környező települések is számos üres állás lehetőséggel várják a pályázókat, szintén sok be nem töltött szakosított munkahely küzd az alacsony foglalkoztatottsággal. Míg a kereskedelmi szektorban inkább találunk rész- és teljes munkaidős beosztásokat, addig a vendéglátó egységek sokkal hektikusabb munkarenddel dolgoznak, ahol gyakori a túlóra is, különösen a szezonális időszakokban. Míg egy bolti állás kitűnő fizetés kiegészítés lehet, a felszolgáló, szakács munkakörök teljes embert kívánnak, így nem feltétlenül érdemes pályázni rá, ha képzés vagy kisgyermek mellett keresünk elfoglaltságot.

Az álláshirdetések többsége elsősorban inkább a tapasztalatot kéri, azonban végzettség nélkül mindig érdemes belegondolnunk, hogy átlátjuk-e valójában, mit vállalunk a kiszemelt munkakörrel. Természetesen, ez ne tartson vissza senkit sem attól, hogy új szakmát próbáljon ki. Most sok állás Vác és környékén kiváló alkalom arra, ha valaki pályát módosítana, vagy egyszerűen csak egy lendületesebb munkára vágyik, ahol folyamatos a pezsgés.

Mire ügyeljünk, ha az állás Vác városban pincérnek, eladónak szól?

A legtöbb esetben, akkor is, ha személyesen bekopogtatunk a munkáltatóhoz, önéletrajzot kérnek tőlünk a boltok, vendéglátóhelyek. Érdemes ezeket a dokumentumokat az álláshirdetéssel összhangban elkészíteni: amennyiben gyakorlottságot kérnek, hangsúlyozzuk ki korábbi tapasztalatainkat. Ám, ha fontos a főnök számára egy szakvégzettséggel rendelkező munkaerő, ne lepődjünk meg az elutasításon, ha nem rendelkezünk azzal, vagy elfelejtettük feltüntetni. Gyakori kérés, hogy mellékeljünk egy önarcképet a jelentkezéshez. Amennyiben szerepel a kiírásban, ne hagyjuk el, sőt, fordítsunk figyelmet arra, hogy előnyös fotó kerüljön az önéletrajzunkba. Ugyanis ez a dokumentum le az első belépőnk, hogy végül visszahívjon bennünket a munkáltató.