Nemzeti ünnepünkre idén is emlékezik a város

Az ország számos városa mellett – az elmúlt évekhez hasonlóan – az idén is megemlékeznek az 1848/49-es szabadságharcról Vácott. A városi ünnepség tradicionálisan március 15-én, szerdán 9 órakor kezdődik a váci Juhász Gyula Általános Iskola diákjainak műsorával a Báthori utcai Petőfi-emléktáblánál. Az említett helyszínen koszorúzással záródik az ünnepség. A folytatásban, 10 órától a váci Madách Imre Művelődési Központban történelmi játszóházzal várják a gyerekeket.

Az első, hivatalos, piros betűs tavaszi ünnepnapon emlékeznek meg a szabad sajtó napjáról is országunkban. Az elmúlt években éppen ezért a deákvári Landerer utcában koszorúzzák meg a helyi sajtó képviselői Landerer Lajos emléktábláját. A hivatalos, városi ünnepség keretében tartandó ceremónia 10 órakor lesz.

A városi ünnepség délutáni folytatásaként a váci Kossuth térre várják az ünnepelni vágyókat 15 óra 30 percre. Itt a jelenlévők a hagyományos megemlékezés mellett egy 2015-ben indult kezdeményezés nyomán közösen elszavalják a Nemzeti Dalt. (Magyarország kormányának kezdeményezésére a Pest Megyei Kormányhivatal 2015. márciusának elején felhívással fordult a települések önkormányzatához a március 15-i események méltó megünneplése érdekében. Ehhez csatlakozva a váci szervezők szeretettel várják a város polgárait az idei ünnepnapon is a Kossuth térre, ahol pontban 15 óra 30 perckor a jelenlévők együtt szavalják majd el Petőfi Sándor költeményét, a Nemzeti Dalt.). A Kossuth téri megemlékezés további részében közreműködnek: a Váci Fúvószenekar, valamint a Váci Huszár- és Nemzetőr Bandérium. A megemlékezés végén a Váci Reménység Egyesület által meghirdetett szavalóverseny győztese előadja Petőfi Sándor költeményét, a Nemzeti Dalt, majd a jelenlévők elhelyezik a megemlékezés virágait Kossuth Lajos szobránál. Ezt követően a huszárok vezényletével elindul az ünneplő tömeg a Ligetben lévő Honvéd-emlékműhöz. A menet Ligetbe való lesétálását követően folytatódik a megemlékezés.

A Honvéd-emlékműnél köszöntőt mond: Verebélyi Ákos a Váci Tankerületi Központ igazgatója. Közreműködik ezen a helyszínen: Pankotay Péter színművész, valamint a Váczi Néptáncegyüttes "Bizony mondom, hogy győz most a magyar…" című műsorával.

A városi önkormányzat és a Madách Imre Művelődési Központ közös ünnepsége a ligeti Honvéd-emlékműnél tartandó koszorúzással és tiszteletadással ér véget.