Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK

 
KRESZ-park volt, szép tér lesz Nyomtatás E-mail
Kriksz István, önkormányzati képviselő kezdeményezésére az elkövetkező években a Posta-park és a Damjanich tér után újabb, közterületen található park újulhat meg Vácott. A kisváci városrészt magában foglaló 2-es számú, egyéni választókörzet képviselője azt szorgalmazza, hogy a Zrínyi utcára merőleges Vöröskereszt soron álló, régi kőkeresztet újítsák fel és a terület méltóbb pontján, - mintegy öt méterrel távolabb jelenlegi helyétől - helyezzék el újra.


A városatya ötletét a képviselő-testület, az egyház és a kereszt környezetében élő lakosok is egyaránt támogatják.

A képviselő tervéről értesült Philipp Frigyes városi főépítész is, aki tovább gondolva Kriksz István elképzelését javaslatot tett arra, hogy a kereszt áthelyezésével párhuzamosan készüljön terv a Zrínyi utca és a Vöröskereszt sor találkozásánál lévő, egykori KRESZ-park felújítására is.

Az önkormányzat városfejlesztési - és környezetvédelmi bizottsága júniusban tárgyalt a kereszt "átköltöztetéséről" és támogatták az ötletet. A bizottság ugyanakkor felkérte a főépítészt, hogy a közterület rendezési tervének elkészítését és a kereszt restaurálását rendelje meg. A Pagony Táj- és Kertépítész Iroda munkatársai Illyés Zsuzsa tervezővel el is készítették a területre vonatkozó közterület-rendezési tanulmánytervet, amelyről - mivel az a helyi építészeti szabályozási tervet is érinti - a város képviselő-testülete döntött a szeptemberi ülésen. Az elképzelést egyöntetűen támogatta valamennyi önkormányzati képviselő. A kereszt felújítás utáni áthelyezésére és a közterület rendezését követően várhatóan a 2008-as esztendő végén, vagy a 2009-es elején kerülhet sor. A kereszt felújítására a városatya az idei évben rendelkezésre álló választókörzeti keret egy részét fordítja, a terület teljes rendezéséhez és a restaurálás befejezéséhez viszont minden bizonnyal a városi költségvetésben kell forrást találni, bár nem kizárt, hogy esetleg pályázati lehetőségekből is lehetne finanszírozni a tervezett beruházást.

A terület önkormányzati képviselője, Kriksz István a képviselő-testület döntése előtt - a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság határozata szerint - állásfoglalást kért a témában komoly szaktekintélynek számító, dr. Varga Lajos, váci segédpüspöktől atekintetben, hogy a kereszt áthelyezésének van-e bármiféle szakrális akadálya. A segédpüspök éppúgy, mint Zavetz József, plébános, kanonok üdvözölte a kezdeményezést és egyet értett a kereszt áthelyezésével. Zavetz József az elképzelés megvalósulását anyagilag is támogatná, ugyanis azt az ingatlant, amely a kereszt jelenlegi helye mögött található, értékesíteni kívánja az egyház. Az ebből befolyó összeg jelentős részét pedig a kereszt áthelyezésére felajánlja az önkormányzatnak az egyház. A kereszt restaurálásra egyébként Jámbor Andrea építész-tervező készített tanulmányt és a térre vonatkozóan megalkotott felújítási koncepció is az ő nevéhez fűződik. A koncepció nem tartalmazza, hogy nagyságrendileg mennyibe kerülne a beruházás, de az biztosra vehető, hogy a papírra vetett elképzelések megvalósulása mindenkinek tetszene. Kriksz István várja a lakosok ötleteit az egykori KRESZ-park területén kialakítandó tér elnevezésére.


Néhány szóban a tervezett munkálatokról

A kőkereszt előkertjében kiskockakő-burkolat és - szegélyek, világos színű zúzottkő-terítés illetve zöldfelület létesül. A műtárgyat két irányból a burkolat síkjába beépítendő megvilágítással látnák el. Tervezik néhány fa-fémszerkezetű pad, új harangláb és egy, a vízvételi lehetőséget is biztosító ivókút elhelyezését is.

A Vöröskereszt sor valószínűleg erről, a vörös színű kőből készült műtárgyról kapta nevét. A kereszt felirat és évszám nélküli, a váci egyházmegyei Almanach 1970-es bejegyzése szerint azonban 1742-ben már itt állt.

A megközelítőleg tíz méter széles és húsz méter hosszú ingatlanon jelenleg a hátsó telekrészen áll a kereszt igen elhanyagolt állapotban,   csakúgy mint a környezete s az egykor lélekharangot működtető kis harangláb és a kerítés is. A kőkeresztet a kidőlés ellen utólagosan megtámasztották, de a növényzet elburjánzott, a kerítés csak részben maradt meg, a harangot többször eltulajdonították, s információink szerint az egyik plébánián őrzik jelenleg. A keresztnél - az egykori dokumentumok szerint - minden évben, a Húsvétot megelőző nagycsütörtökön összegyűltek a hívek, s innen együtt indultak a város széli Kálváriához. A hagyomány a második világháború kitörését követően maradt abba.

Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat