TURAI JÁNOS: A NÁCIZMUS SZELLEMISÉGE MÉG MA IS KÍSÉRT EGYES VÁCI BALOLDALI VÁROSI KÉPVISELŐK KÖRÉBEN

A Váci Zsidó Hitközség és a Duna-Ipoly-Galga Holokauszt Kutató-Oktatóközpont rendezésében április 16-án emlékeztünk meg a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjáról – írja az esemény összefoglalójában Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke.

Az előterjesztésben szó volt arról, hogy 1944 márciusában a városvezetés hadjáratot indított a város zsidó lakossága ellen. Rendeletet hoztak, hogy a zsidó kereskedők és szolgáltatók szombaton is kötelesek nyitva tartani, noha a szombat a zsidóság szent ünnepe, amikor tilos munkát végezni – részletezte Turai János.

Folytatta: a rendelet megszegőire zaklatások, bírságok és az üzlet elkobzása várt. Ettől kezdve Vácon a zsidókat nem vették emberszámba. Több elkobzott üzletbe már idegenek ültek, több helyre tették ki a „Zsidókat   nem szolgálunk ki”, vagy a „Zsidóknak, kutyáknak belépni tilos” feliratú táblákat.

Ezek a kezdetek alkalmasak voltak arra, hogy két hónap múlva gettóba zárhatták a város és a régió zsidó lakosságát, válogatás nélkül. Dübörgő tehervonatok tartottak Auschwitz felé, ahonnan már nem volt visszafelé út – mutatott rá Turai.

Sajnos 80 év távlatából még mindig együtt kellett élnünk még a városban is a múlt borzalmas emlékeinek hangoztatásával, méghozzá önkormányzati képviselők jóvoltából – fűzte hozzá

Turai János emlékeztetett, hogy két váci önkormányzati képviselő, Fehér Zsolt és Tótváradi-Nagy Bence korábban nagy nyilvánosság előtt antiszemita, rasszista és pedofil megnyilvánulásokat tettek. Matkovich Ilona polgármester asszony szövetségeseiként tekintett rájuk, és mindenkor védelmébe vette őket, ezért mindhármuknak le kellett volna mondaniuk és távozni a közéletből, de ezt több felszólításra sem tették meg.

Magyarország kormánya nulla toleranciát hirdet és biztosít a rasszizmussal és az antiszemitizmussal szemben.

Egy városvezető egyben példakép is a polgárok számára Turai János szerint, aki azt mondja, nem fogadható el, hogy antiszemita, rasszista nézeteket nyíltan hirdetők képviseljenek emberi közösségeket.

Ezek az emberek kiírták magukat a közéletből és mégis újraindulnak a polgármesteri székért, illetve önkormányzati képviselő-jelöltekként.

Tisztelettel kérjük városunk polgárait, szavazatukkal akadályozzák meg, hogy ezek a személyek ne folytathassák tovább a társadalomra káros tevékenységüket.

Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke