DÁNIEL KORNÉL 100: JUBILEUMI IDŐSZAKI VÁLOGATÁS A FÓKUSZBAN A FELÚJÍTÁS ELŐTT ÁLLÓ K16 GALÉRIÁBAN

A kiállítóhely felújítására vonatkozó tervek megvalósításának kézzel fogható közelségbe kerüléséről szóló csütörtöki sajtótájékoztató után szombaton ünnepélyes vernisszázsnak adott helyet a váci és dunakanyari kötődésű alkotók munkáit is felölelő modern modern művészeti gyűjteménynek helyet adó K16 Galéria.

Ezúttal nem vadonatújan a múzeumba került kollekciót bemutató időszaki kiállításról van szó, hanem a gyűjtemény egyik főszereplője, Dániel Kornél itt látható műveinek jubileumi kiemeléséről, fókuszba helyezéséről – az alkotó születésének századik évfordulója apropóján.

– Számos olyan jelentős kollekciónk van, amelyeknek kortárs, de egyúttal már klasszikussá is vált alkotóinak munkásságára tekintve túljutottunk vagy hamarosan túljutunk születésük századik évfordulóján, mi pedig igyekszünk méltó módon megemlékezni ezekről a jubileumokról, ezt követeli tőlünk a múlt, a nagy elődök, ezeknek a helyi kötődésű kiváló képzőművészeknek a megbecsülése – fogalmazott köszöntője bevezetéseként Papp László műgyűjtő, galériavezető.

A kiállítóhely belátható közelségbe került felújítására visszautalva felelevenítette, hogy az elmúlt csaknem öt év, a Matkovich Ilona vezette helyi hatalom időszaka részükről valóságos kulturális szabadságharc volt a galéria megmentése érdekében, amely küzdelem nem vezethetett volna eredményre a civilek kiállása, a térség országgyűlési képviselőjének segítsége nélkül.

– Ugyanakkor fontos emlékeztetni, hogy a lassan lezáruló önkormányzati ciklus a brutális kultúrarombolás időszaka volt Vácott. Elég csak a Duna-parti szoborpark, a városházi MADI múzeum elüldözésére, a Vénégy Fesztivál és Színházi Találkozó kiutálására, az öntöttvas-gyűjtemény lebontására-elengedésére, a Gádor-, a Hincz– és a Váczi György gyűjtemény láthatatlanná tételére, a sport- és a hajómúzeum bezárására, a Váci Dunakanyar Színház lezüllesztésére gondolni, a multifunkciós, tehát kulturális események befogadására is alkalmas sportcsarnok elutasításról nem is beszélve. Mindezeket összegezve ennek a kiállítóhelynek a sorsa szinte semmiségnek tűnhet, de hogy mégsem az, azt ékesen bizonyítja, hogy nagyon sokan támogatták a gyűjtemény egyben tartását, illetve egyúttal a kiállítási színtér megmentését, köszönet érte minden érintettnek – fogalmazott Papp László.

A Dániel Kornél 100 jubileumi kiállításra térve kiemelte, hogy az erdélyi származású, az anyaországban Vácott, a Dunakanyarban új otthonra lelt alkotó sajátos stílusban ragadta meg ennek a tájnak a szépségeit, az itt élő emberek hétköznapjait, képeinek alkotóelemei, színei, fényei egyedi módon vibrálnak, összetéveszthetetlen stílusú alkotások, melyek ámulatba ejthetik szemlélőiket.

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője egy Dániel Kornéltól vett idézettel kezdte köszöntőjét, miszerint: „Most mondjam el az egész művészet lényegét? Elmondom én. Mindig az emberséget kell keresni, fő dolog a megértés.”

– Erre a megértő szándékra reflektálva nekünk pedig rendkívül fontos, hogy mi itt Magyarországon, a Dunakanyarban kiemeljük a saját művészeink munkáit, pártoljuk az alkotókat, hogy úgy is megláthassuk a bennünket ölelő táj, hazánk szépségeit, ahogyan ők látják és értik, látták és értették. Ezt adja a közösségnek egy művész, az élet dolgait prózában, lírában, képzőművészetben másképp mutatják meg, úgy mutatják be, ahogy ők látják és ez nekünk befogadóknak egy újfajta perspektívát kínál. Ezért fontos tehát ennek a gyűjteménynek az egyben tartása, a bemutatóhely megmentése és küszöbön álló felújítása, mert ez egy olyan kulturális színtér, ahol mindezt a helyi ihletésű szépséget, ezt a művészi megértést meg tudjuk mutatni a fiataloknak, az ide látogató turistáknak – mondta a politikus.

Imre Zsolt, a Fidesz-KDNP pártszövetség polgármesterjelöltje megemlítette, hogy gyerek- és ifjúkora nagyon fontos színtere volt Vácon kívül a Dunakanyar bal partjának nagymarosi, zebegényi része is, egyúttal kiemelte, hogy mindent meg kell tenni a kistérség két kiemelkedő állandó képzőművészeti gyűjteménye, a Szőnyi István Múzeum és a K16 Galéria megőrzéséért, ismertségük növeléséért.

– Egyedülálló helyi érték ez a modern művészeti gyűjtemény, első látásra is lenyűgöző, de nekünk helyieknek különösen jó, hogy vissza-vissza lehet térni ide, akár ilyen kiállításnyitó alkalmak kapcsán – fogalmazott a polgármesterjelölt.

Az eseményt a Vác Civitas Szimfonikus Zenekart képviselő Nagy Judit fuvolaművész és Mikus Adrienn hárfaművész kis zenei összeállítása tette teljessé.