GYÖRGY LÁSZLÓ: ÁPRILIS 15-IG LEHET KITÖLTENI A ZÖLD NEMZETI KONZULTÁCIÓT

A zöld nemzeti konzultáció tétje, hogy Magyarország valóban részt vegyen a világban zajló energetikai fordulatban. A 13 kérdésből álló kérdőívet április 15-ig lehet kitölteni a zöldenergia.kormany.hu oldalon – mondta György László kormánybiztos.

A politikus hozzátette, a nemzetközi elemzőházak szerint Magyarország rendelkezik majd 2030-ra a világban a negyedik legnagyobb zöldenergia tárolására alkalmas gyártókapacitással Kína, az Egyesült Államok és Németország után.

A zöldenergiához kapcsolódó beruházások a következő évtizedekben megalapozzák Magyarország gazdasági növekedését és jól fizető munkahelyeit. Az ehhez kapcsolódó ágazatokon keresztül pedig több millió magyarnak nyújtanak majd biztos megélhetést – emelte ki a kormánybiztos.

György László rámutatott, 2024-ben már rendelkezésre állnak Magyarországon azok a naperőművi kapacitások, amelyeket 2030-ra terveztek elérni. Ez fontos eleme annak a célkitűzésnek, hogy 2030-ra a villamos energia 90 százalékának előállítása ne járjon szén-dioxid kibocsátásával.

A zöldenergiára való átállás érdekében a kormány 75 milliárd forintos keretösszegben napenergia plusz programot indított, 30 milliárd forintból elektromos autóvásárlási programot kezdeményezett a vállalkozások számára és ösztönözte, hogy a 25 ezer főnél népesebb települések támogatottan már csak elektromos buszokat vásárolhassanak – sorolta a kormánybiztos.