SAJTÓPERT BUKOTT MATKOVICH FIA ÉS CÉGE A 0627.HU ELLEN

Már a felülvizsgálati eljárást is elbukta a 0627.hu ellen Matkovich Ilona fia és a cége – számolt be róla a portál. A Kúria (Legfelsőbb Bíróság) is a 0627.hu-nak adott igazat a Liszt Ferenc sétány 23. szám alatti társasházról szóló cikkeket érintő sajtóperben, amikor megírták: élet- és balesetveszélyes társasházat épített a váci polgármester fiának cége. A legfelsőbb bíróság azt is kimondta, hogy ez az építkezés közügy.

A 0627.hu már többször beszámolt arról, hogy 2022 őszén a Liszt Ferenc sétány 23. szám alatti társasház tulajdonosainak azzal kellett szembesülniük, hogy a Budapest Környéki Törvényszék jogerős ítéletével megsemmisítette az épület fennmaradási engedélyét.

A portál írt az épületet érintő tényekről és okkal tették fel a kérdést: vajon lebontják-e az épületet? Az építtető Geo Art Team Kft., valamint Pajor Dániel, Matkovich Ilona polgármester fia beperelte a szerkesztőséget. Mind első és mind másodfokon, azaz jogerősen is a 0627.hu-nak adott igazat a bíróság. Hiszen mint ahogy a Budapest Környéki Törvényszék ítéletében olvasható, a cikk „valótlan tényeket nem tartalmaz”. A Geo-Art Team Kft. azonban nem értett egyet a bíróság jogerős döntésével, így a Kúriához fordult, amely kimondta, hogy a jogerős ítéletet hatályában fenntartja.

Emlékeztettek, az első- és másodfokú bíróság is megállapította, hogy jogosan tették fel a kérdést: „nem a terveknek megfelelően készítette el a Lelkes-Pajor-Matkovich családhoz köthető kft., vagyis a többi lakás tulajdonosa is élet- és balesetveszélyes körülmények között él jelenleg is otthonában?” Mint ismert, nem csak ezt az egy társasházat építette a polgármester családjához köthető cég. A felvetést a legfelsőbb bíróság valós, ténybeli alapokon nyugvó közlésnek minősítette, melynek ténybeli alapját a Budapest Környéki Törvényszék ítélete tartalmazza. Ez rögzítette, hogy a homlokzati hőszigetelés nem megfelelő, és nem a tűzvédelmi tervező által előírt kőzetgyapot hőszigetelés van elhelyezve, emiatt

az épület nem biztonságos, így használatra nem alkalmas.

A Kúria továbbá kimondta, hogy „a váci Liszt Ferenc sétány 23. szám alatti társasház esetében bírósági ítéletekkel igazolt tény volt az, hogy jogerős bírósági döntés folytán az épület korábban megadott építési engedélyét, illetve fennmaradási engedélyét megsemmisítették, ez tehát nem volt valótlan állítás”.

Mindemellett a legfelsőbb bíróság álláspontja szerint egy kisvárosban több lakást érintő építkezés ügye a helyi közélet ügyének minősül, akár az építkezést végző vállalkozás tulajdonosi viszonyaitól függetlenül is.

Ha közügy, akkor vajon az adófizetői forintokból működő váci média termékek miért nem számolnak be a botránysorozatról? A 0627.hu kíváncsi volt arra, hogy a Liszt Ferenc sétány önkormányzati képviselője milyen tevékenységet végzett a botrányról való tudomásszerzést követően, ezért sajtókérdést küldtek Jess Kingának.

Az épület jelentős hibáit egyébként hosszú hónapok óta fekete lepel mögött javítják.

A portál többször beszámolt már arról, hogy a Barabás utcai és a Karcsú utcai társasház is hibás, ezért korábban többször keresték meg a Hangyavár Ingatlan csoportot, azaz a Geo-Art Team Kft., illetve a HPL Beruházó Kft. képviselőit, hogy a másik hibás társasházak kijavítását mikor kezdik meg, de választ a mai napig nem kaptak. Közügy lévén a zártsorú beépítéses övezetek minden lakója okkal várja a kérdésre a választ.