A PÜSPÖKVÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK MÉG AZT SE SIKERÜLT ELTALÁLNIA, HOGY HÁNY NAPOS A NAGYBÖJTI IDŐSZAK

A Vác.hu önkormányzati propagandaoldalnak és a városi közpénzből fenntartott ES TV-nek sem sikerült kiszámolnia, hogy hány napos a nagyböjti időszak. Tájékoztatásuk szerint 45. A valóság ezzel szemben az, hogy 46.

Hamvazószerdán vette kezdetét a negyvennapos böjt, amivel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével. Mivel az egyház vasárnap nem tart böjtöt, hamvazószerdától nagyszombatig bezárólag ugyan 40 napon böjtölünk, de 46 naptári nap telik el. Vagyis a nagyböjt időszaka 46 napos és semmiképp sem 45, ahogy azt a váci önkormányzat oldala írja az ES TV beszámolóját is közzétéve.

Forrás: vác.hu.

A negyvennapos böjt a IV. századra vált általánossá a keresztény világban. A XI. századig olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit sem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak egyszer étkezhetnek és még kétszer vehetnek magukhoz élelmet. Magyarországon ez a szabály abban a megfogalmazásban honosodott meg, hogy háromszor lehet étkezni és egyszer jóllakni. Ezen a két napon és nagyböjt többi péntekén a 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.