KIVÁGOTT FÁK, BETEMETETT ILLEGÁLIS HULLADÉK – MILYEN ZÖLD MINIMUMHOZ AKAR EZEK UTÁN CSATLAKOZNI MATKOVICH ILONA?

Egy tucat hatvan évnél is idősebb fát vágatott ki a költési időszak kellős közepén Matkovich Ilona fia, Pajor Dániel a Kőhíd utcai, országos botrányt kavaró társasházépítése miatt. Nem csak az itt élő madarak vesztették el élőhelyüket, a parkot is felszámolta a harácsoló társaság. Most mégis mosolyogva pózol Matkovich Ilona Tordai Bencével a vác.hu-nak nevezett baloldali propaganda oldal címlapján azt hirdetve, hogy a váci polgármester csatlakozott a Zöld Minimum vállalásait követő városvezetőkhöz.

A párbeszédes politikus vélhetően nem tud sem a Kőhíd parknál végzett brutális természetkárosításról, sem a japáncseresznye sorról, sem a Kőhíd utcai társasház melletti erdőben betemetett szeméthegyekről. Vélhetően nem hívta meg őt a „fejlődési pályára” állított Vácon például a Külső Rádi út 23-ba sem a váci polgármester asszony, ahogy a több mint 100 millió forintból „megújult” Márvány téren sem készült valamiért mosolygós közös fotó kettejükről. De valamiért nem mentek el megnézni a „rendbe rakott” Máriaudvart sem, vagy a Gombási úti lakótelepet és hogy-hogynem a Bauer utcai bölcsődében sem tettek kedélyes látogatást.

Ahogy arról sem esett szó, hogy Matkovich Ilona a nemlétező váci akkumulátorgyár okán szervezett fórumon érdemben nem tudott reagálni arra, hogy mit tett az elmúlt négy évben a váci szivárványkoalíció, miután rendre veszélyes Vác levegője.

Vajon hogyan illeszkedik a Párbeszéd – ZÖLDEK által kidolgozott 14 pontos programhoz az, hogy maga Vác város önkormányzata működtethetett illegális hulladéklerakót, amit a Környezetvédelmi Hatóság felszólítása ellenére is csak nagy nehezen, késve tüntettek el? Ez vajon miképp illeszkedik a Zöld Minimum programhoz?

A Zöld Minimum program neve egyvalamiben valóban majdnem találó. A Párbeszéd – ZÖLDEK ugyanis a legutóbbi közvélemény kutatások szerint mérhetetlenek. A Nézőpont Intézet legutóbbi felmérése szerint továbbra is toronymagasan vezeti a Fidesz- KDNP a pártversenyt; minden második magyar választó a kormánypártokat választaná. A 11 vizsgált párt közül a Párbeszéd teljes mélyponton, mint az ábra is mutatja 0 százalékon áll.

Valójában – és ezt már Gyurcsány Ferenc váci lecsófesztiváli látogatásán tudni lehetett – nem a Párbeszéd – Zöldekkel, hanem a Demokratikus Koalícióval (DK) paktálhat le Matkovich Ilona, a sződligeti volt momentumos Juhász Béla után szabadon. Mivel tavaly novemberben országos választási megállapodást kötött a bukott miniszterelnök és a mérhetetlenre zsugorodott Párbeszéd-ZÖLDEK. Ez alapján közösen indítják a hivatalban lévő polgármestereket az egész országban. Nyilván a harácsoló Matkovich-féle váci Szivárvány utcába bejegyzett egyesület is jó szívvel fogadja majd a beérkező „adományokat.” A helyi kommunikáció pedig már fel lett turbósítva, a polgármester fiatalító filterekkel és bájos, giccsbe hajló naplemente fotókkal igyekszik görcsösen és rendkívül izzadságszagúan bizonyítani, hogy Vác a szíve csücske.

Abban a buborékban, melyet a kiárusított belváros és Március 15-e tér, Lujza és Koriander, Liszt Ferenc sétány, Barabás és Karcsú Arzén utca, Kőhíd és Paduc utca határoz meg érthető, hogy a harácsoló polgármester asszonynak és persze családjának szíve csücske a város. De mit éreznek ebből a váciak? Tisztább, élhetőbb a város? A közterek? Hol vannak a szociális lakások? Kik jutottak és jutnak szociális alapon önkormányzati lakáshoz? Még maga Fehér Zsolt is visszavonulót fújt és tartózkodott a botrányos Faludi Szilvia ügy kapcsán. Mi ez, ha nem beismerés? Hol vannak már az értékes belvárosi váci ingatlanok? Hova lett Sívóné? Belebukott Matkovich és Inotay embere az országos bölcsőde botrányba is. Hiába húztak fel a hivatalos önkormányzati honlapra egy párhuzamos valóságot, az emberek nagyon nagy többsége átlát a szitán.

Nyilvánvalóan nem kell ezt egy olyan polgármesternek elmagyarázni, akinek a saját szavazói, a legnagyobb támogatói fordítottak hátat, felvállalva ezt az országos és a helyi médiában egyaránt. De ahogy haladunk az időben, nemcsak váciak sokasága fordít hátat e harácsoló társaság élén álló Matkovich Ilonának, hanem saját alpolgármesterei is.

Voltak már nyomai a feszültségnek Ferjancsics és Matkovich között, de a decemberi képviselő-testületi ülésen véletlenül élőben is képet kaphattak a nézők a hazug, giccses filterek mögé bújtatott egyszerű valóságról. „De miért kell ezt csinálni? Ezt a cirkuszt?” – súgta oda a bekapcsolva maradt mikrofonba Matkovich Kiss Zsolt alpolgármesternek, amíg Ferjancsics László felolvasta módosító javaslatát.

Ez egy jó kérdés polgármester asszony.