ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÓT MŰKÖDTETHET A MATKOVICH ILONA VEZETTE VÁCI ÖNKORMÁNYZAT – 0627.HU VIDEÓ

A 0627.hu közel fél évig nyomon kísérte, miképp gyűlik az illegális hulladék Vácott, a Kőhíd lakópark melletti erdős önkormányzati területen. Több lakó arról beszélt a stábnak, hogy gyakran látják zsákokkal, és egyéb rakománnyal megpakolva feltűnni a Váci Városfejlesztő Kft. platós autóját.

Szeptember óta több alkalommal rögzítette a 0627.hu, ahogy a legkülönfélébb hulladékok kerülnek a területre, majd pedig a nyomokból és a helyiek elmondásából ítélve egy nagyobb munkagéppel be is forgatták azokat a földbe. Ez viszont hulladékkezelésnek minősül, mely engedélyköteles. Mint az a felvételeken is látszik, ezzel több egészséges fát kidöntöttek. Februárban a helyszínen újabb változásokat rögzített a hírportál stábja, amikor megpakolva felbukkant a Váci Városfejlesztő Kft. autója.

Miközben tehát maga Vác város önkormányzata működtethet illegális hulladéklerakót, addig Kiss Zsolt alpolgármester tavaly nyáron szigorú fellépést és akár másfél millió forintos bírságot helyezett kilátásba az illegális szemetelőkkel szemben.

Akkoriban Szeri Mihállyal, a Közterület-felügyelet (KESZ) vezetőjével felhívták a lakosság figyelmét, az önkormányzat a korábbiaknál is határozottabban lép fel az illegális hulladéklerakás ellen. Arról is beszámoltak, hogy a beszerzett és telepített kamerák felvételei alapján már több eljárás is folyik.

Szabó Csaba, a váci Fidelitas elnöke a környezetvédelmi hatósághoz fordult, miután a városi karbantartó cég feltehetően illegálisan rakott le hulladékot az önkormányzati területen.

„A szemét eltemetése hosszútávon súlyos károkat okozhat a talaj minőségében, valamint a veszélyes anyagok könnyen bemosódhatnak a talajvízbe. Ez a városvezetés óriási felelőssége.

Felháborító, hogy a választási kampányban zöldnek mondták magukat, ezzel szemben szándékosan szennyezik a környezetet”

– fejtette ki a helyi Fidelitas elnöke.

0627.hu ugyan megkereste Vác város polgármesterét, Matkovich Ilonát, és a Váci Városfejlesztő Kft.-t egyaránt, utóbbit telefonon, személyesen is több alkalommal, de válaszokat ezidáig nem kaptak. A következőket szerették volna megtudni,

  • hogy mióta tart ez a gyakorlat,
  • ki és milyen rendszerességgel hordhatja oda a hulladékot,
  • a terület miért nincs lezárva,
  • mi lesz az itt felhalmozott hulladék sorsa?

Forrás és fotó: 0627.hu

***

Közben szerda késő este megérkezett Szabó Csaba jó híre, hogy a civil, hatósági és sajtó nyomásra a városháza neki kezdett az eltakarításnak, az újabb törvénytelensége megszüntetéséhez:

SZABÓ CSABA: ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁST VÉGZETT A BALOLDALI VÁROSVEZETÉS, DE VÉGRE GYŐZÖTT A JÓZAN ÉSZ!