FIATAL ÚJ TAGOKAT TOBOROZ SORAIBA A FAMILIA GLADIATORIA

Toborzó felhívást tett közzé a közösségi médiában Vác egyik messze földön híres hagyományápoló csoportja, a Familia Gladiatoria Pannonica vezetője, Weixelbaum János.

Az egyesület alapítója, irányítója így fogalmaz a felhívásban annak érdekében, hogy a Familia Gladiatoria sikertörténete tovább folytatódjon:

„Egyesületünk, a Familia Gladiatoria Pannonica megélte a 37. évét. Sajnálatos módon azonban a legújabb korban létrehozott első Familia Gladiatoria (hagyományélesztő csoport) már második éve nem fogadhatott be újoncokat. Mivel nem jelentkeztek tettre, hadra kész fiúk és lányok.”

A szülőkhöz fordulva Weixelbaum János így folytatja:

„Önökhöz fordulok, hogy egyesületünk, melyet nyugodtan nevezhetünk Pannonicumnak is, lévén a világon először létrejövő Familia Gladiatoria (gladiátorjátékok előadására létrejött egyesület), megmaradjon, és eleget tudjon tenni szereplésekre történő meghívásainak. Ha van még nem sportoló, más egyesületekben tevékenykedő 13 éves lány, vagy fiú gyermekük, akit szeretnének jó helyen, jó társaságban, értelmes dolgokkal foglalkozva tudni, akkor ismertessék meg ezt a tevékenységet, jöjjenek el családjukkal, vagy barátaikkal egy edzésre, hogy föltámadjon a csatlakozási kedv. Nálunk nem csupán a fegyverek szakszerű használatát gyakoroljuk, hanem a bőrös és fémmunkákkal is megismertetjük tagjainkat. Más hasznos ismeretekre is szert tehetnek, mivel a málházás, táborépítés szintén komoly ismereteket igényelnek.

A harcok mellett fontosak azok a kialakítandó képességek is, amelyek hitelesebbé teszik a harci és az egyes római életképek közbeni mozgásokat, gesztusokat. Mivel egyes fesztiválokon nem csupán gladiátorokként, hanem polgári személyekként, legionáriusokként is szoktunk szerepelni.”

***

ALAPÍTVA 1986

1582 évvel az ókori gladiátorjátékok betiltása után legelsőként alapított gladiátoriskola.

Az egyesület 2022-ben 13 és 16 életév közötti fiúkból és lányokból egy utánpótlás csoportot kíván létrehozni.

Edzéseiken a fa és filcborítású fegyverekkel végzett gyakorlatok és később harcok mellett, olyan ősi ütő, rúgó és birkózó technikák is szerepelnek, amelyek a gladiátorharcokon kívül önvédelemre is használhatóak.

Betöltött 16. életévtől a jelentkezők felnőtt jelentkezőnek számítanak és az edzéseik is nehezebbek.

A jelentkezők gyakorolhatnak a különböző gladiátor fegyverekkel és később szakképzett veteránok felügyelete alatt harcolhatnak azonos felkészültségű társaikkal.

Az első szintvizsgákon túljutott gladiátorok lehetőséget kapnak a veteránokkal együtt harcolni az itthon és Európa országaiban rendezett Római Fesztiválokon.

A Vácott működő csoport felkészülése hétfőn, szerdán 17 órától és szombaton 10 órától a Madách Imre Művelődési Központ udvarán, illetve a hideg időszakban, vagy eső esetén többnyire a 34-es teremben folyik.

Információk:

Familia Gladiatoria Pannonica

Facebook-oldalon

E-mail: janosweixelbaum@gmail.com,

Tel.: 06-20-224-7734

Ribáry Zoltán

***

Egy Vácról „besorozott” legionárius most nem tud csatlakozni, mert nagyon elfáradt a harcban és a harc utáni tivornyában, várhatóan még jó ideig a pulai amfiteátrum kerítésének tövében heverészik majd – a miniszobor alkotója Kolodkó Mihály.