„IN VINO VERITAS”, A VÁCRÓL BESOROZOTT PULAI LEGIONÁRIUS ÚR MÁR KICSIT SE SZOMJAS – KOLODKÓ ITT, KOLODKÓ OTT

A világjárvány utáni – hol teljes, hol részleges – felszabadulás révén újra nagyon sok magyar turista érkezik az adriai tengerhez, jelesül az isztriai félsziget legnagyobb-legnépesebb városába Pulába ugyancsak, ahol egy újabb különlegességet is felfedezhet bárki, aki kész felcaplatni az amfiteátrum dombjára, onnan is megszemlélni a látképet.

No meg kicsit a lába, orra elé is nézni, a műemléket védő kerítésnél, amelynek egy pontján nemrégiben leheveredett egy aprócska legionárius – a Vácott élő Kolodkó Mihály szobrászművész egyik legújabb, mini, bronz szobrocskája formájában.

Az amfiteátrum – helyszíni tapasztalatunk szerint – újra ezerrel vonzza a látogatókat, s noha az előbb említett kicsinyke szoboralakra semmi nem hívja fel a figyelmet, hozzá is sokan felcsavarognak, nyilván az internetes hírelés-posztolás, a szóbeszéd nyomán.

Legionárius uracska a kiürült féldecis plasztik butykost a bokorba dobó sorstársakhoz hasonló szerzet, mindenesetre biztosan nem szomjas se hajnalban, se nappal, se éjjel, minden jel szerint alaposan elfáradt a harcban és a vedelésben.

Jól áll, pardon fekszik a kerítés tövének, háttérben a kolosszeum falaival, a fákkal és a tengerrel.

Ribáry Zoltán