MATKOVICH ILONA SÉRTŐDÖTTEN BEPERELTE A VÁCONLINE-T, DE IMMÁR JOGERŐSEN PERT VESZTETT

Magas hőfokon égetik a közpénzt Vácon. Ha egy baloldali városházi képviselő érzékenységéről van szó, akkor bármennyi perköltség, ügyvédi díj, internetes hirdetés, közmédia politikai agitációs propaganda célra való átalakítása, a váci „civilnek” álcázott sajtó közpénzzel való kitömése is megéri annak érdekében, hogy leírhassák azt a kifejezést, hogy a VácOnline esetleg valamit nem pontosan állított. Ezúttal most a polgármester sértődöttsége miatt próbáltak elégtételt venni, de lukra futottak, megjegyeznénk, hogy ÚJRA, és immár MÁSODSZORRA.

Eddig két jogerősen lezárt sajtópere van a VácOnline-nak, amelyből MINDKETTŐT lapunk nyert meg, ezúttal Matkovich Ilonáról mondta ki a bíróság, hogy tűrnie kell a szólásszabadságot!

Lapunkat

  • a szájzár rendelet aláírója,
  • a szélső liberális újságíró,
  • amennyire  ösztönös, oly annyira szuper érzékeny városvezető,
  • az ingatlanosok váci klánjának nagyasszonya

éppen most azért perelte be, mert hű táskahordozója, Varga Katalin kitiltotta a Dunakanyar Színházból a Polgári Esteket. Ezt vesztette el!

Mi bátorkodtunk úgy értelmezni ezt a helyzetet, hogy az a Varga Katalin – akinek egy éve papírja van arról, s most már egy jogerős ítélete is, hogy eleve alkalmatlanul került ebbe az állásba –, nem egyedül és önszántából hozhatott meg a színházból egy félvárosnyi konzervatív polgári érdeklődőt kitiltó döntést.

Mivel, úgy véltük, s erre Matkovich rá is tromfolt a posztjában, hogy mélyen egyetértett ezzel a határozattal, amelyről most a bírósági ítélet meg is állapította, hogy a szájzár rendelettel sújtott Vácon is érvényes még a polgárok szólásszabadsághoz való joga, így jogunk volt úgy vélekedni arról, ha „valami úgy totyog, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa és úgy néz ki, mint egy kacsa, akkor az minden bizonnyal egy kacsa…” Tehát, ha valaki egy bábfigurája a helyi „hatalmasságnak”, akit bábfigurának is használnak, és úgy is néz ki, mint aki bábfigura, akkor az a Sakkozó kezében egy bábfigura.

A váci balliberális olvasóink kedvéért most kihangosítjuk:

a polgármester (hol máskor egyik baloldali famulusa) újra igazságtalanul, feleslegesen, rangjához méltatlanul túlérzékenykedve, a vezetői feladatai helyett és a sajtó munkáját akadályozva megint rengeteg közpénzt áldozott a város majdnem egyetlen ellenzéki lapjának elhallgattatására.

Sokan remélik Vácon és magunk is reméljük, hogy ez NEM FOG SIKERÜLNI, még akkor sem, ha az általuk meg nem nyert sajtóperek sokaságáról vizionáltatnak szemenszedett valótlanságokat.

Az igazság az, hogy eddig két jogerősen lezárt sajtópere van a VácOnline-nak, amelyből MINDKETTŐT lapunk nyert meg.

***

Részletek a bírósági ítéletből:

A polgármester a keresetében arról beszélt, hogy szerinte valótlanul állítottuk, hogy Matkovich Ilona, Vác Város Önkormányzatának polgármestere bármilyen rendezvényt kitiltott a Váci Dunakanyar Színházból.

Az ítélet – további fellebbezés lehetősége nélkül – elutasította ezt a keresetet is.

Reméljük, nem közpénzből egyenlíti ki majd a bírósági költségeket.
A sajtó szabadsága alapján a cikk írója a váci kulturális életről, abban a Váci Színházzal kapcsolatosan osztotta meg véleményét az átlag olvasóval.
A polgármester az önkormányzati tevékenységekről szóló beszámolójában adott hírt a színházi döntésről, Facebook-bejegyzése leleplezte azt, hogy az ő utasítására tilthatták ki a polgári esteket a színházból a konkrét utasítás meglétének bizonyítása hiányában is olyan logikai alapon kétségkívül megalkotható értékítélet, amely helyreigazítás alapját nem képezheti.
A sajtó szabadsága alapján a cikk írója a váci kulturális életről, abban a Váci Színházzal kapcsolatosan osztotta meg véleményét az átlag olvasóval.
Matkovich Ilona Facebook-posztja elegendő vékony ténybeli alap ahhoz, hogy a közéleti véleménynyilvánítás szabadsága alatt álljon az alperes minősítése, kritikája. A fellebbezés alaptalan.

***

Akkor álljon itt az eredeti cikk:

Matkovich saját Facebook-bejegyzésével leplezte le önmagát – az ő utasítására tilthatták ki a polgári esteket a színházból

Matkovich Ilona vasárnapi beszámolójában kitért a Váci Polgári Estek kitiltására is a Váci Dunakanyar Színházból. Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, az estek szervezői a Facebookon jelentették be, hogy a színház írásban elutasította, hogy a továbbiakban Váci Polgári Estek kerülhessenek megszervezésre a kormányzati forrásból felújított épületben. Egészen vasárnapig azt hihettük, hogy ez csak az új színházigazgató hűséges dorombolása a városvezetés felé, de Matkovich leleplezte magát, mikor így fogalmazott: „a továbbiakban azt szeretnénk, hogy a színház a művészet háza legyen”.

Az már érthető, hogy Matkovich előbb a szájzár rendelettel, később a közpénzből működtetett városi Facebook-oldalon zajló törlésekkel és letiltásokkal igyekszik elhallgattatni minden őt kritizáló véleményt. De az a tény, hogy a Váci Dunakanyar Színházat havi szinten piaci áron bérlő szervezők rendezvényét kitiltja, az egyértelmű üzenet:

A váci városvezetők a baloldali véleménydiktatúra mintáját akarják létrehozni. Egy olyan várost, ahol nem szabad kérdezni, ahol csak az kap szót, aki széles mosollyal dicséri Matkovichot.

Egy olyan városon dolgoznak, ahol az önkormányzati cégek vezetőit és munkatársait is cenzúrázhatják, egy olyan várost, ahol a lenullázott vagy radikálisan csökkentett bérű dolgozókat maradék egzisztenciájukkal félelemben, rettegésben tartják.

Egy olyan városon dolgozik Matkovich, ahol csak neki lehet szava, neked nem lehet SZAVAD.

Mindezt arra hivatkozva, hogy szeretné, hogy: „a Dunakanyar Színház szabályzatában – az állami és önkormányzati cégekhez hasonlóan – szerepel, hogy pártoktól és politikától függetlenül kell működnie, a továbbiakban azt szeretnénk, hogy a színház a művészet háza legyen.”

Úgy néz ki, hogy Matkovich egy mondatában kettőt is hazudik:

– A színháznak pártoktól és politikától mentesen kell működnie, de bármilyen rendezvényre kiadható maga az épület, hogy ott magánrendezvény jöhessen létre a színház működésétől független szervezésben.

– Matkovich szeretné, hogy a színház a művészet háza legyen… Ehhez képest visszavágta a színház önkormányzati támogatásátelűzte a színházat országos- és világsikerig röpítő korábbi igazgatót, csökkentette az alkalmazottak számát, 120 millió forintnyi kormányzati színház-támogatásról mondott le. Matkovich vágya, hogy a színház a művészet háza legyen így nagyon nehéz lesz, sajnos ezt se lehet Facebook-posztokkal megoldani.

Reméljük, hogy a Váci Polgári Estet szervező civil szervezetek találnak megoldást, és ha a járványhelyzet engedi, ősszel új helyen vehetünk részt a polgári rendezvényeken.