EGY TÖBB SEBBŐL VÉRZŐ „ÜNNEPI” BESZÉD MARGÓJÁRA

Matkovich Ilona polgármester az idén valószínűleg különösen kevésbé volt elégedett március 15-ei, ünnepinek szánt beszéde helyszíni hallgatottságával, de hát ott van neki a közszolgálatiságtól fényévnyi távolságra került, a saját szócsövévé butított hivatalos városházi honlap, ahol bárki elolvashatja a szpícs szövegét.

A város első számú vezetője a kiemelés szerint úgy fogalmazott, hogy „olyan kormányzást akarunk, mely nem osztja jókra és gonoszokra, hazafiakra és hazaárulókra a nemzetet, mely nem kirekeszt, hanem együttműködik, olyat, melynek öntudatos polgárokra és nem hiszékeny alattvalókra van szüksége.”

Na már most a nemzetállamok vonatkozásában igenis értelmezhető a hazafi és a hazaáruló fogalom, szíve (vagy zsebe?) sugallata szerint mindenki maga dönti el, hova áll, a szavak és tettek árulkodnak az állásfoglalásról, ez nem az adott kormányok döntése.

Ezzel szemben a váciak joggal elvárhatják, hogy – nagypolitikai vetítések helyett – a helyhatóság potentátjai ne osszák jókra és gonoszokra a polgárokat aszerint, hogy szekértolói vagy számonkérői (kerékkötői) a kétes, mutyigyanús városvezetői, polgármesteri családi bizniszeknek.

Meg azt is, hogy az önkormányzat ne osztályozza hivatalból a lakosságot aszerint, hogy bedőlnek, hízelegnek nekik vagy esetleg mernének ellentmondani, ha nem tiltaná le, rekesztené ki őket a kopasz cenzor.

Továbbá azt is, hogy a helyhatóság fraudafke stílusú hadakozás helyett legyen együttműködőbb a kormányzattal a város érdekében.

Például:

  • Ne utasítson el politikai alapon állami beruházásterveket (lásd: multifunkcionális sportcsarnok).
  • Ne gördítsen akadályokat más fejlesztések útjába vállalhatatlan, irreális elvárások támasztásával (szakrendelő).
  • Ne hazudozzon, csúsztasson megígért állami támogatások állítólagos elmaradásáról, miközben megvalósultak és javában tartanak a város idegenforgalmi vonzereje növelését (is) szolgáló fejlesztések – lásd: PüspökVác Látogató- és Rendezvényközpont, a székesegyház történelmi léptékű belső felújítása stb.

No és igen, joggal várják el a városlakók, hogy a városvezetés ne megvezethető, minden módon megsarcolható alattvalóknak tekintse őket.