ÚJRA LEHET IGÉNYELNI TÁMOGATÁST ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÓK FELSZÁMOLÁSÁRA, VÁC SZÉLÉN MÁR MEGSZÜNTETTÉK AZ ORSZÁG EGYIK LEGNAGYOBBJÁT

Újra igényelhetnek támogatást illegális hulladéklerakók felszámolására önkormányzatok, civil és gazdálkodó szervezetek, valamint egyházak is.

A kormányzat, illetve az EM támogatásával nem előzmény nélkül zajló, Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű, hétfőn megnyílt hulladékfelszámolási pályázaton jogi személyek vehetnek részt.

Az igényelhető támogatás maximális összege pedig köbméterenként 45 ezer forint.

A mostani pályázat előzményeként már 2020-ban is nyílt hasonló lehetőség. Akkor két ütemben 474 sikeres pályázat nyomán több mint 165 ezer tonna illegális hulladékot sikerült felszámolni Magyarországon.

2022-ben a Zöld Dunakanyar Alapítvány Vác szélén egy hatalmas hulladéklerakót számolt fel, szintén a Tisztítsuk meg az Országot! pályázat keretében. Munkagépekkel lebontották a szeméthegyet, a több mint 7000 köbméter kitermelt hulladékot pedig szétválogatták és a megfelelő helyre szállították – emlékeztetett közösségi oldalán Szabó Csaba, az alapítvány kurátora.

Hozzátette: „a Vác szélén lévő területen a szemét mennyisége egyre csak nőtt. Már olyan mennyiség gyűlt össze, hogy hulladékhegyről beszélhettünk. Az önkormányzatot a hatóságok többször is felszólították, hogy tisztítsák meg a területet, de mivel az önkormányzat nem tudta ezt megtenni, a hatóságok büntetés kiszabását is kilátásba helyezték.”

Szabó Csaba hangsúlyozta továbbá, hogy alapítványuk két hónap alatt sikeresen megtisztította a területet, és ezzel a váci önkormányzatot is több százmillió forintos bírságtól mentették meg.