ÁTADTÁK A JELENTŐS KORMÁNYZATI TÁMOGATÁSSAL ELKÉSZÜLT BAUER UTCAI BÖLCSŐDÉT

Nagyjából a jövő hónap közepétől már folyamatosan aprótalpúak zsivajától lesz hangos Vác legújabb gyermeknevelő intézménye, a Bauer Mihály utcában végre elkészült korszerű bölcsőde, amely az EU és a magyar állam jelentős támogatásával valósulhatott meg, s természetesen számottevő önkormányzati hozzájárulást is igényelt a beruházás.

A március 14-én tartott szalagátvágó ünnepséget Járja Andrea, a működtető Vác Humán Szolgáltató Központ igazgatójának köszöntője és a Váci Kisvác-Középvárosi Óvoda Nyár utcai tagóvodájából érkezett nagycsoportosok kis műsora vezette be.

Ezt követően elsőként Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára méltatta a beruházás jelentőségét.

– Nagyon szép misszió, amit mindenki visz, aki a bölcsődékben dolgozik. Segítenek a családoknak, segítenek abban, hogy minél többen merjenek gyermekeket vállalni. Hiszen nagyon fontos szempont minden családban, amikor erről gondolkoznak, hogy vajon vissza tud-e menni a feleség dolgozni az új családtag még nagyon kicsi korában. És a családok támogatása akkor jó, ha nagyon sokrétű, ha sokféle segítség van, az egyik része az, hogy valaki megtarthatja a gyermeke után járó támogatásokat munka mellett, de a másik az, hogy ahol mindkét szülőnek dolgozni kell menni, abban az esetben legyen olyan bölcsőde, ahova elvihetik a kicsiket – fogalmazott a képviselő-államtitkár.

Aztán olyan tényeket sorolt, amelyek igazolják a kormány családbarát politikáját, így megemlítette, hogy ezelőtt egy bő évtizeddel harminckétezer bölcsődei férőhely volt Magyarországon, ez mostanára több mint a duplájára nőtt, ma közel háromszor annyi településen van ilyen intézmény, mint tíz évvel ezelőtt, akkor 326 városnak, községnek, kis falunak volt bölcsődéje, napjainkban már ezeregyszáz harmincnak, az akkori hatszázhatvannyolc bölcsődei intézményhez képest jelenleg már 2800 fölött van ez a szám.

– Több mint 200 milliárd forint volt, amit kormányzati szinten bölcsődeépítésekre fordítottunk az elmúlt években, de látható eredménye van. És nyilván a bölcsődéket nem csupán megépíteni kell, hanem fenn is kell tartani, ezért évente 80 milliárd forintot különítünk el erre a célra. A dolgozóknak a bére pedig közel a háromszorosa a bő egy évtizeddel ezelőttinek, hiszen meg kell becsülni az ő munkájukat is, hogy a legkisebbekkel foglalkoznak, és segítségére vannak a családoknak – folytatta közöntőjét Rétvári Bence.

Végül megemlítette, hogy voltak ugyan az elmúlt években olyan pillanatok, amikor azt gondolhatta bárki, hogy Chuck Norrist kell majd Vácra hívni, hogy végre elkészüljön ez az új bölcsőde, de szerencsére nem lett rá szükség, hanem nélküle is megvalósult a beruházás nagyon szép összefogással.

Matkovich Ilona polgármester az építkezés kronológiájának ismertetése mellett elmondta az intézmény fő paramétereit, azt hogy a bölcsőde négy csoportjában 56 kisgyermek fogadására van lehetőség, s az intézmény minden más komfort mellett sószobával, tornaszobával, fejlesztőszobával is szolgálja a kicsik kiváló színvonalú ellátását, nevelését, testi-lelki fejlődését.

Az átadó ünnepség zárásaként Bezák Tamás deákvári plébános megáldotta az épületet, majd a házigazda igazgató és a díszvendégek átvágták a nemzeti színű szalagot.