KÜLÖNLEGES HÚSVÉTI IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS NYÍLT A VÁCI EGYHÁZMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNYBEN

„Kortárs megállók: elveszett stációk nyomában” címmel március 7-én húsvéti kiállítás nyílt a Váci Egyházművészeti Gyűjteményben a Táborfalváról származó keresztút képeiből, különlegesség, hogy a via crucis négy állomásának ábrázolása hiányzott, ezeket pedig a Váci Piarista Gimnázium 11. osztályos, rajz fakultációra járó diákjai alkották újra Győrffy-Kovács Adrienne tanárnő irányítása mellett.

Koncz Kinga igazgató a többi között így fogalmazott a megnyitón: „Egy kis múzeum, egy kis gyűjtemény lehetőségei és feladatai nagyon sokban hasonlítanak a nagyobbakéhoz, ami talán elvitathatatlan előnyük az utóbbiakkal szemben, hogy egy személyesebb hangot tudnak megütni, jobban tudnak kapcsolódni a látogatókhoz. Az egyházi gyűjtemények sora országszerte gyűjti, őrzi, közreadja azokat az egyetemes kereszténység szempontjából fontos és művészetileg kiemelkedő tárgyakat, amelyek a keresztény hit, a különböző felekezetek történelmi időszakait, vallásgyakorlatát és művészeti kvalitásait mutatják be. Nagy öröm, hogy akárhova utazunk, csodálatos műkincseket ismerhetünk meg országszerte. Így van ez itt nálunk is. Sokan szeretettel és megbecsüléssel őrizték és ápolták elődeik hagyatékát, jó szemmel és mondhatjuk, hogy jó időben mentettek meg már használaton kívüli, pusztulásra ítélt alkotásokat, ilyen volt a kiállítás apropóját jelentő Örkényről, azaz Táborfalváról származó keresztút típus is, ami 2019-ben került be ebbe a gyűjteménybe. És itt szeretnék köszönetet mondani mindenkori vezetőinknek, korábbi munkatársainknak, akik felismerték, behozták a tárgyakat és gondoskodtak megőrzésükről, a múzeumot magát is életre hívták, őket név szerint is szeretném megemlíteni, élükön dr. Varga Lajos segédpüspökkel, dr. Pálos Frigyes őrkanonokkal, Beke Zsófia korábbi szakmai vezetővel, Nobilis Barbara gyűjteményi kollégával.”

A megnyitón Bach-darabok előadásával közreműködött Lachegyi Imre furulyaművész, zenepedagógus

Az aktuális időszaki kiállítás elgondolása kapcsán az intézményvezető felidézte, hogy valamikor egy, másfél évvel ezelőtt érkezett el az az iniciális pillanat, amikor kipattant a szikra, és elkezdtek tanakodni kollégáival, mi lenne, ha ezt a 19. századi emléket egy kicsit aktualizálnák, igyekeznének frissíteni, összekapcsolni a gyűjteményt, a művészetpedagógiát, a fiatalságot, mert ők az a korosztály, akik talán kevéssé fordultak vagy fordulnak meg a múzeumban.

– Körülnéztünk, kik azok, akik már komoly ismeretekkel, véleménnyel, közösségi tapasztalattal, szakrális élményekkel rendelkeznek, és készek arra, hogy egy egyszerre elvont, mégis nagyon konkrét alkotási folyamatba be tudjanak kapcsolódni, akik felelősen, a felnőttséghez közel és nyitott szívvel tudnak alkotni. Ezzel a kíváncsisággal és vággyal kerestük meg Győrffy-Kovács Adrienne tanárnőt. Aztán így alakult és rétegződött egymásra az a sok-sok jelentés, tapasztalat, ismeret, amelyek később kirajzolódtak a diákok alkotásain keresztül, akik megfogalmazták és vizualizálták állásfoglalásaikat, képeiken személyes hitük, közösségi élményük elevenedik meg, az egyes stációkba behelyettesítve egy mai tizenhét éves keresztútját, az általuk fontosnak látott és láttatni vágyott, tapasztalt problémákat, az Istenhez közelítés lehetőségeit. Így változtatták aktuálissá, egészítették ki ezt a műtárgycsoportot. Mi is kíváncsian vártuk az együttműködés eredményét, előkészítve a fiatalok munkáinak a helyét. Miközben a kiállítás további tárgyait elhelyeztük, a képek közötti hiányosságok már kirajzolták a diákok munkáinak érkezését, mígnem összeállt ez a különleges tárlat – mondta Koncz Kinga, zárszóként kiemelve Marton Zsolt megyéspüspök mottószerű gondolatát, miszerint: „Ami az egyházé, az legyen mindenkié!”

Ajánlót mondott Pázmány Ágnes, Apáczai Csere János díjas pedagógus, az AVKF főikolai tanára is, aki egyebek mellett így fogalmazott: „Ahogy az általános, a táborfalvi stáció képei is meghatározott ikonográfia mentén készültek el, alapjuk a Biblia, a keresztút állomásaihoz hosszú évszázadok hagyománya alapján igen szigorú megjelenítési formák kötődnek. Ugyanakkor ez a kiállítás valóban unikális, mert ritkán látni olyan alkotásegyüttest, amelyben egy régebbi korban született műveket nem úgy egészítenek ki, hogy megkeresik a korábbi vázlatokat és azokat felhasználva igyekeznek teljessé tenni a kollekciót, hanem annak a kornak megfelelően, amikor az alkotók élnek, úgy alkotnak tehát, hogy megnézik, hogy a témájuk a meglévő ikonográfiai programba hogyan illeszkedik be. A másik különlegesség, hogy ezt ez esetben diákok tették meg, és
itt meg kell említeni, mennyire örvendetes, hogy itt Vácott a Piarista Gimnáziumban ilyen nagyon fontos szerepet kap a képzőművészeti nevelés.”

Húsvéti kiállítás

A május 5-éig megtekinthető időszaki kiállításon tehát a diákoknak köszönhetően egy, a múltat és a jelent összekötő teljes keresztutat láthatnak az érdeklődők, de ezen túlmenően grafikák, Piéta-szobrok és iparművészeti alkotások is láthatok a tárlat válogatásában.
Garantált vezetést pénteken 11 órától biztosítanak a gyűjtemény házigazdái, más időpontú látogatáshoz, esetleges közösségi keresztút végzéséhez a muzeum@vaciegyhazmegye.hu e-mail címen szükséges bejelentkezni.
A gyűjteményt, benne az időszaki kiállítást a diákok 800 Ft-os kedvezményes árú jegyet váltva tekinthetik meg.