TÖBB MINT FÉLSZÁZ ÚJ ROVARHOTEL SEGÍTHETI A DUNAKANYAR ÓVODÁINAK TERMÉSZETVÉDELMI NEVELÉSI PROGRAMJÁT

Bemutató, átadó sajtóeseményt tartott kedden az Ipolyerdő Zrt. váci központjában a Zöld Dunakanyar Alapítvány annak a több mint félszáz rovarhotelnek az elkészülte apropóján, amelyeket a régió harminckét településének óvodái kapnak természetismereti- és környezetvédelmi programjuk segítéseként.

– A Zöld Dunakanyar Programot azért indítottuk el, hogy a térségben egy újabb és folyamatos természetvédelmi és környezetnevelési tevékenységet folytassunk. Az elmúlt időszakban kihelyeztünk partnereinkkel közösen százötven madárodút, adományoztunk óvodáknak magaságyásokat és komposztáló ládákat, ilyenekből lakóközösségeknek is juttatunk csaknem félszáz darabot, kisebb-nagyobb településeknek száz, a MÁV Zrt.-nek nyolcvan darab fecskebölcsőt adtunk át, több helyen fecsketelepeket létesítettünk, felszámoltunk egy illegális hulladéklerakót, ahonnan több mint kétezer köbméter mennyiségű szemetet szállítottunk el, és legújabban elkészítettük ezt az ötvenöt darab rovarhotelt, amelyek összeállítása okán most itt összegyűltünk – mondta Szabó Csaba, a Zöld Dunakanyar Alapítvány kurátora.

Mint fogalmazott, ezeknek azért van különösen nagy jelentőségük természetvédelmi szempontból, mivel a beporzók száma egyre csak csökken, a kis építmények pedig óvodákba kerülnek, így a városias, beépítettebb környezetben újabb élőhelyet tudnak teremteni ezeknek a hasznos rovaroknak, ugyanakkor segítik a gyerekek játszva tanulását, lehetőséget adva a lakók megfigyelésére.

Szabó Csaba személyes élményként elmondta: voltak pillanatok, amikor már-már kételkedni kezdett, hogy valaha is elkészül a több mint félszáz darab rovarhotel, épp ezért rögvest köszönetet mondott elsősorban az önkéntes segítőknek, ugyanakkor kiemelte az Ipolyerdő Zrt. illetve az Agrárminisztérium támogatását.

– Persze a legfontosabbak a fogadó intézmények vezetői, óvodapedagógusai, akik ehhez az egészhez nem úgy állnak hozzá, hogy na jó, kapunk egy tárolót és még rovarok is lesznek benne, hanem tényleg örömmel várják a lehetőséget, hogy ezzel az eszközzel is közelebb vihetik a gyerekekhez a természetvédelmet – zárta köszöntőjét a házigazda.

Katona Andrea, a letkési Csodavár óvoda vezetője kiemelte, hogy intézményük pedagógiai programjában a hagyományápolás mellett szintén nagy hangsúlyt kap a fenntarthatóságra és a természet szeretetére való nevelés.

– Természetesen nagyon örülünk, hogy a Zöld Dunakanyar Programban madárodúk és a komposztáló mellett rovarhotelt is kaphattunk már korábban is. A gyerekek nagy örömmel tüsténkednek a talajjal érintkező kis építmény körül, hiszen minden nap megfigyelhetik, hogy mi folyik a környékén, hogyan alakul a lakottság, legújabban azt várják nagy izgalommal, hogy a vendégek készítette kis sárdugók mögül mikor bújnak elő a lakók. Tavasszal és nyáron pedig megfogják a rovarokat, megvizsgálják bogárnézegetővel és odaviszik a hotel környékére. A kicsik ezen tevékenységek közben tanulnak, és ezek jó alkalmak a környezettudatos magatartás kialakítására. De a foglalatoskodás még nagyon sok mindent fejleszt, fejlődik a nagymozgás, a finom motorika, a szem-kéz koordináció, a taktilis érzékelés, a vizuális figyelem-, észlelés- és emlékezet, de a szókincset is lehet bővíteni, ezen kívül pedig türelemre és kooperációra is nevel a gondoskodás – mondta az óvodavezető.

Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy nagy örömmel jött ide, mert ez az esemény is kiváló alkalom a beporzók fontosságának hangsúlyozására, illetve annak megmutatására, hogy milyen személyes cselekvési lehetőségek vannak ezen a téren.

– Van egy drasztikus és nagyon gyors változás a természeti környezetünkben, amit még tovább terhel a klímaváltozás és emellett csökken a biológiai sokféleség. Ami pedig éppen azt a szerepet tudná betölteni, hogy ha változik a környezetünk, akkor mindig legyenek olyan fajok, amelyek igenis tudnak adaptálódni, meg tudják találni a saját élőhelyi feltételeiket. És ez végső soron oda tud vezetni, hogy azok az ökoszisztémák, amelyek számunkra a létfeltételeink szempontjából kardinálisak, azok működőképesek maradjanak a jövőben is – fogalmazott a vendég.

Hozzátette: a rendszerszintű változások a fejekben tudnak elindulni, ezért is méltánylandó és támogatandó az a munka is, amit itt elvégeztek a közreműködők a projekt során.

A helyettes államtitkár a továbbiakban így fogalmazott: „Minden ilyen program azt célozza, hogy a szemléletet változtassuk meg, a tudatosságot növeljük, segítsük elő a felelősségvállalását a fiatalabb és talán nem is annyira fiatal generációknak, mert én hiszek abban, hogy amellett, hogy az óvodásokat sikerül megszólítani, ez a hatás begyűrűzik a szülői, akár nagyszülői korosztályba is és ott is sikerülhet tovább terjeszteni a legfontosabb üzenetet.”

– Kormányzat szintjén nekünk súlyos feladunk van abban, hogy a szabályozókat és a támogatási rendszereket is összhangba hozzuk a beporzók védelmével. Gondolok itt az agrártámogatási rendszer hangolására, a vegyszerhasználat szabályozására, szelektív, célirányos támogatására, a szegélyélőhelyek, mezsgyék, táblahatárok megőrzésének, helyreállításának iránymutatására – mondta zárszóként Balczó Bertalan.