PEST VÁRMEGYÉBEN IS NŐTT AZ INFLUENZASZERŰ MEGBETEGEDÉSEK SZÁMA A MÚLT HÉTEN

Az év hetedik hetében – február 12. és február 18. között – 60.100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján országszerte – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Pest vármegyében is nőtt a megbetegedések száma az előző héthez képest.

A hetedik héten tíz közigazgatási területen nőtt, kilenc területen csökkent, és egy területen nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ weboldalán az olvasható, hogy Pest vármegyében a 100.000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma 676,6 volt a múlt héten; 124-el több mint egy héttel korábban.

Ez a szám országos szinten Győr-Moson-Sopron vármegyében a legmagasabb, 1162; Békés vármegyében pedig a legalacsonyabb, 262.

Az influenza tünetei a fertőződést követően 1-3 nappal hirtelen kezdődnek: láz, hidegrázás, elesettség, levertség, izomfájdalmak, étvágytalanság, torokfájás, fejfájás. Később száraz köhögés is megjelenik. A láz 1-5 nap alatt megszűnik, majd napok-hetek múlva a többi tünet is elmúlik.