A ZENEAKADÉMIA UTÁN A MÜPA-BAN IS BOGÁNYI GERGELY NYITJA AZ ÉVET „A ZONGORA” CÍMŰ SOROZATBAN

Mint arról beszámoltunk, a Zeneakadémián a január elején az ötvenedik életévét betöltő Bogányi Gergely zongoraművész születésnapi koncertje volt az új év nyitána, s így lesz ez az MVM, A zongora 2024-es évada esetében is: ennek a koncertnek a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme ad helyet január 31-én 19.30 órai kezdettel.

Az egy szünettel csaknem két és fél órás programban a Vácott született, itt is élő világhírű zongoraművész a következő darabokat adja elő: Csajkovszkij: Gyermekalbum, op. 39, Beethoven: f-moll („Appassionata”) szonáta, op. 57, Chopin: b-moll szonáta, op. 35, Chopin: Két noktürn (a közönség választása alapján), Chopin: Két keringő (a közönség választása alapján).

Bogányi Gergelynek a múlt évben volt egy nagy sikerű sorozata a Zeneakadémián „Felhívás keringőre” címmel, ezeken az esteken a zongoraművész a saját maga válogatta darabok mellett a közönség kéréseit is teljesítette, a MÜPA-koncert tehát némiképp ezen egyedülálló előadói vállalkozásnak a folytatása is egyben.

Így ír a zongoraművészről a MÜPA honlapja: Bogányi Gergely az 1996-os Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel. 1999-ben a Bogányi-Kelemen Trióval (Kelemen Barnabás – hegedű, Bogányi Tibor – cselló, Bogányi Gergely – zongora) a finnországi Kuhmóban rendezett nemzetközi trióverseny első díját nyerte el, 2000-ben Liszt-díjat kapott, 2002-ben a finn köztársasági elnök a „Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztje” kitüntetést adományozta neki. Ugyancsak 2002-ben Liszt Tizenkét transzcendens etűdjét és Chopin szólózongorára írt összes művét előadta, s ezzel elnyerte az év legjobb hangversenysorozatának járó Gramofon-díjat. 2003-ban Pest Megye Közgyűlése egyhangúlag neki ítélte a „Pest Megye Kultúrájáért” kitüntetést; 2004-ben Kossuth-díjjal tüntette ki Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság akkori elnöke. 1996-ban szülővárosa, Vác, 2007-ben pedig Zebegény avatta díszpolgárává. 2008-ban Junior Prima díjjal, 2011-ben Prima díjjal ismerték el munkásságát.

Már most jelezzük, hogy a Váci Polgári Est sorozatban a február negyedik csütörtökjén esedékes újabb alkalmon Bogányi Gergely lesz a díszvendég a Piarista Kilátó Központban.