MATKOVICH A NÉPSZAVÁNAK: MÉG EGYÁLTALÁN NEM BIZTOS, HOGY ÚJRA INDUL POLGÁRMESTERNEK

Vác baloldali polgármestere, Matkovich Ilona maga nyilatkozta azt a Népszavának: még egyáltalán nem biztos, hogy újra indul polgármesternek az idei választáson. Ha ez valóban így van, vajon mi állhat a háttérben? Talán Gyurcsány Ferenc nincs megelégedve vele?

„Vácon sem egyértelmű még, Matkovich Ilona ismét megméretheti-e magát: a polgármester asszony úgy tájékoztatta lapunkat, zajlanak a tárgyalások, hogy ismét ő legyen a jelölt, s mögötte megfelelő csapat álljon össze” – áll a Népszava cikkében, amiben nagyvárosi ellenzéki polgármesterek újrázásáról írnak.

De vajon mi lehet az oka annak, hogy nem biztos Matkovich Ilona pozíciója és újraindulása?

A lehetséges okok között van, hogy már a váci baloldal is elégedetlen a balliberális polgármesterrel. Mint ismert, váci jobboldali, baloldali és független közéleti vezetők közösen írták alá tavaly a Védjük meg Vácot! petíciót, amelyben kimondták, hogy „Vácot az elmúlt három évtized legrosszabb vezetése irányítja.”

Így vélekednek egykori MSZP-s és fideszes országgyűlési képviselők, rendszerváltó jobboldali és tősgyökeres baloldali polgármesterek, független polgármesterjelöltek és helyi civil vezetők is.

A nyilatkozattevők szerint „a környező települések soha nem látott fejlődésen mentek keresztül az utóbbi években. Vác eközben milliárdos kormányzati forrásokról mondott le, mintha a városvezetők célja nem a településük fejlesztése, hanem a politikai feszültségkeltés lenne. A Matkovich rezsim hozzáértés hiányában nem a városfejlesztésre fordítja a legnagyobb energiáit, hanem a politikai acsarkodásra és városházi fenyegetőzésekre. Városunk megítélése eközben évek óta zuhan” – részletezték.

Emellett látható az is, hogy széthúzás van a baloldalon. Ezt bizonyítja például, hogy Ferjancsics László alpolgármestert cenzúrázta az önkormányzat által finanszírozott ES TV. Az alpolgármester nyilatkozata hatalmas port kevert a decemberi testületi ülésen, amikor felháborodásában jogi következményeket is kilátásba helyezett abban az esetben, ha még egyszer előfordul, hogy a televízió nem teszi adásba Ferjancsics nyilatkozatát.

A váci baloldal repedezése vélhetően Gyurcsány Ferencnek sem tetszik, így nem lenne meglepő, ha elégedetlen lenne a város érdekei helyett a családi kasszát előtérbe helyező Matkovich Ilona munkájával és mást indítana helyette polgármesternek.